BiH
0

Ostavka Rasima Ljajića

FENA
Ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik Nacionalnog savjeta SCG za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić će u utorak, kako se najavljuje, podnijeti ostavku na mjesto šefa vladinog Koordinacionog tijela za jug Srbije.

Kada je Vlada Srbije prije nekoliko dana donijela odluku o raspuštanju skupštine općine Novi Pazar, Rasim Ljajić je to nazvao pravnim i političkim nasiljem.

Iako je Vlada odluku obrazložila neusvajanjem općinskog budžeta, pravi razlog za ovakav potez Koštuničinog kabineta je, prema mnogim mišljenjima, bio osiguranje podrške vladi dvojice poslanika stranke Sulejmana Ugljanina u republičkom parlamentu.

U javnosti se u Srbiji posljednjih dana spekuliralo s mogućnošću da Ljajić zbog vladine odluke ode i s mjesta saveznog ministra za ljudska i manjinska prava i predsjednika Nacionalnog savjeta za saradnju s Tribunalom.

Zato se njegova odluka tumači kao politički ipak umjeren potez.

U razgovoru za BBC tu ocjenu dijeli i Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose. Izbor koji je Ljajić napravio je neka vrsta žutog kartona, jer zapravo to Koordinaciono tijelo je bilo jedino mjesto na kome je Rasim Ljajić imao isključivu saradnju s republičkim vlastima.

Janjić smatra da je Ljajićeva ovakva odluka pragmatičan potez koji ostavlja prostora za kakav-takav politički manevar:

"Očigledno je napravio izbor da zadrži funkciju ministra i predsjednika Savjeta za saradnju s Haškim tribunalom da bi s te funkcije pokušao da ojača svoju poziciju u borbi za Sandžak. U suštini, radi se o jednoj žestokoj političkoj borbi, prvo između Ugljanina i Rasima Ljajića za dominaciju u Sandžaku, a s druge strane o vrlo nesretnoj politici vlade Srbije koja je u zadnji čas i vrlo pogrešnim tajmingom zauzela poziciju na strani Ugljanina.

Rasim Ljajić je ovim povodom prethodnih dana imao konsultacije s predsjednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem i predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

I premijer Vojislav Koštunica je, kako tvrde izvori iz republičke vlade, tražio sastanak s Ljajićem. Ali pošto u prethodnih nekoliko dana nije došlo do susreta, a premijer se trenutno nalazi u posjeti Francuskoj, Ljajić se odlučio na ovakav korak jer vremena za čekanje nema napretek.

Sukob stranaka koje predvode Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin traje već nekoliko godina.

Vladina podrška Ugljaninu, uoči novopazarskog referenduma na kojem će se odlučivati o njegovoj smjeni s mjesta predsjednika općine, po ocjeni posmatrača, prilično je loš potez.

Posljednji događaji na jugu Srbije, prema mnogim ocjenama, ne govore da će Albanci tamo sjediti skrštenih ruku u vrijeme kad se pregovara o konačnom statusu Kosova. Otuda bilo kakvo podsticanje nestabilnosti u Sandžaku, pa i zarad očuvanja vlasti u Beogradu, predstavlja diletantski politički potez, slaže se Dušan Janjić, koji dodaje: Koštunici su se otvorila dva pitanja - jug Srbije i Sandžak u isto vrijeme. Bojim se da kapaciteti njegove vlade, pogotovo njegovog najužeg kabineta, nisu takvi da može upravljati istovremeno s dvije do tri krize. Da budem vrlo direktan: ili će se pod kontrolu staviti Sandžak, a onda naći neko rješenje s Ljajićem, ili će se zapravo dozvoliti eskalacija sukoba i u Sandžaku i na jugu Srbije, a to bi bilo katastrofalno i za sam Beograd.

Ostaje da se vidi kako će Rasim Ljajić u utorak formulirati ostavku na mjesto šefa Koordinacionog tjela za jug Srbije, koje će poruke i kako definirati, a potom sačekati i eventualnu reakciju premijera Koštunice.