Borjana Krišto
0

'Ostavka premijera Brankovića još nije potvrđena'

SRNA
Ostavka premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića još nije potvrđena i federalna Vlada u ovom trenutku može normalno funkcionisati, izjavila je predsjednik FBiH Borjana Krišto.

Ona je novinarima u Livnu rekla da Brankovićeva ostavka nije prihvaćena i da premijer u ostavci ide na godišnji odmor.

Krišto je dodala da će u vremenu zakonskog korištenja odmora izvršiti konsultacije sa potpredsjednicima FBiH Spomenkom Mičić i Mirsadom Kebom i stvoriti pretpostavke za funkcionisanje nove izvršne vlasti u FBiH.

"Kad budu ispunjene pretpostavke za novu izvršnu vlast, tada će biti potvrđena ostavka i razriješen dužnosti dosadašnji premijer", pojasnila je Krišto.

Izjašnjavanje troje čelnih ljudi FBiH o ostavci očekuje se 1. juna, a prema stranačkim najavama novi federalni premijer ili Vlada trebalo bi da budu imenovani za petnaestak dana nakon što se izvrše političke konsultacije. 

Naredne sedmice očekuje se prijedlog novog kandidata za premijera, a do tada će ministri u Vladi normalno obavljati dužnost.

Premijer FBiH Nedžad Branković podnio je neopozivu ostavku 27. maja, a prema Ustavu FBiH dužnost premijera preuzimaju njegovi zamjenici do imenovanja novog predsjednika Vlade. 
Ostavka nije potvrđena, jer je predsjednica FBiH Borjana Krišto službeno odsutna iz Sarajeva.

Branković je ostavku podnio nakon što je na Kongresu SDA BiH 26. juna za predsjednika stranke ponovo izabran Sulejman Tihić. 

Kantonalni sud u Sarajevu prošlog mjeseca potvrdio je optužnicu protiv Brankovića i bivšeg premijera FBiH Edhema Bičakčića, koja ih tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. U optužnici se navodi da je Branković kupio novi stan od 132 metra kvadratna u elitnom sarajevskom naselju Ciglane za 920 KM, iako je stvarna cijena stana oko pola miliona KM.