Bildt političarima u BiH
0

"Ostavite prošlost i okrenite se budućnosti"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt pozvao je u utorak u Luxembourgu bh. političke čelnike da se okrenu oblikovanju budućnosti, a ne mijenjanju prošlost, upozorivši ih da to ne može uraditi niko umjesto njih.

"Vođe zemlje trebaju naći načina kako zaustaviti daljnje nazadovanje. Vidjeli smo što se dogodilo s vizama kada smo ih stalno upozoravali da će Bosna i Hercegovina zaostati za Srbijom i ostalim zemljama, ali nisu nas slušali. Nadamo se da sada neće propustiti priliku, da će sjesti, razgovarati i dogovoriti se o tome što je nužno za budućnost zemlje, jer to je njihova dužnost, a ne naša", izjavio je Bildt nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Na njemu se, među ostalim, razgovaralo o naporima EU-a i Sjedinjenih Država da pomognu Bosni i Hercegovini u izlasku iz političkog zastoja u kojem se nalazi.

Čelnici sedam bh. parlamentarnih stranaka, uz posredovanje zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga, švedskog šefa diplomatije Bildta i povjerenika Evropske unije za proširenje Ollija Rehna nedavno su u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva održali dva kruga razgovora o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini.

Tokom tih razgovora nije došlo do približavanja stajališta u vezi s evropsko-američkim prijedlozima. Nijedna od triju strana – bošnjačka, hrvatska i srpska – nije zadovoljna ponuđenim prijedlozima. Najavljen je nastavak tih pregovora, ali datum još nije definiran.

Ministar Bildt upoznao je svoje kolege iz zemalja članica EU-a o tim razgovorima.

"Dobili smo veliku podršku za napore koje činimo kako bismo pomogli bh. vođama da pronađu rješenje, ali mi to ne možemo učiniti bez njih, to je njihova zemlja", istaknuo je Bildt.

Na pitanje je li se moguće dogovoriti oko budućnosti ako se ne mogu složiti oko prošlosti i kako je moguće očekivati napredak u zemlji, čija jedna polovica smatra Radovana Karadžića herojem, a druga najvećim zločincem, Bildt je rekao da se pogled mora usmjeriti na budućnost.

"Morate se usmjeriti na budućnost. Budete li se bavili samo prošlošću, nikad nećete iz nje izići. U Evropi postoji bezbroj primjera gdje nema slaganja oko tumačenja događaja iz prošlosti, ali se usprkos tome došlo do pomirenja jer su ljudi okrenuti budućnosti", rekao je Bildt spominjući primjer krvoprolića iz dansko-švedskih sukoba u 16. stoljeću.

"Evropska unija je utemeljena na načelu da se ide prema budućnosti, a onda kroz određeno vrijeme dođe do pomirenja", rekao je Bildt, dodajući da bi suđenja pred Haškim sudom trebala pomoći pomirenju koje će se dogoditi s protokom vremena. "Ali, zadaća je političara da oblikuju budućnost, a ne da mijenjaju prošlost", istaknuo je Bildt, prenosi Hina.