OHR
0

"Ostaju sankcije protiv Dragomira Andana"

FENA
Dragomir Andan (Foto: Fotoservis)
Dragomir Andan (Foto: Fotoservis)
Glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić izjavila je Feni da sankcije visokog predstavnika protiv Dragomira Andana, nekadašnjeg zamjenika načelnika Uprave za obuku MUPRS-a i dalje ostaju na snazi.

“Ne postoje nove okolnosti koje bi opravdale ukidanje sankcija koje je visoki predstavnik nametnuo Andanu 2007. godine te stoga te sankcije i dalje ostaju na snazi. OHR je Andana informirao o svom stavu o ovom pitanju”, kazala je Radetić komentirajući to što je taj bivši direktor policije RS-a danas počeo štrajk glađu ispred Ureda OHR-a u Banjoj Luci.

Andana je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smijenio 10. jula 2007. na zahtjev nekadašnje glavne haške tužiteljice Karle del Ponte s mjesta zamjenika načelnika Uprave za obuku MUPRS-a s obrazloženjem da je dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću.

Lajčak je tada suspendovao i 35 drugih policajaca iz RS-a, naredio oduzimanje pasoša i putnih isprava od 93 osobe koje su, kako je tada navedeno, povezane sa zločinima koji su se prije 12 godina desili nakon pada Srebrenice.

Andan je smijenjen da bi bio spriječen "da koristi svoj položaj i nastavi djelovati kao član mreže podrške ratnim zločincima".

Lajčak je tada dodao i da očekuje da organi RS-a provedu istragu "povodom raznih krivičnih aktivnosti, uključujući Andanovu ulogu u pružanju podrške osobama koje su optužene za ratni zločin".

Dragomir Andan je u proteklom period davao više izjava u kojima je tražio da bude rehabilitovan, postavivši između ostalog i pitanje zašto nije smijenjen kada je "kao direktor policije RS-a u Haag za godinu dana ispratio 11 bjegunaca".