Interresorna radna grupa
0

Ostaju otvorene izborne liste?

FENA
Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka trebala bi 8. februara razmotriti prečišćeni tekst prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH.

Ovo je dogovoreno danas nakon što su se članovi Interresorne radne grupe izjasnili o gotovo svim predloženim rješenjima.

U prvom dijelu današnjeg zasjedanja izjašnjavali su se o takozvanim političkim pitanjima koja se tiču izmjena Izbornog zakona BiH, kao što su cenzus, otvorene ili zatvorene liste, metode izračunavanja dodjele mandata...

Interresorna radna grupa nije prihvatila nijedno od predloženih rješenja koja su se odnosila na promjenu cenzusa, uvođenje sistema zatvorenih lista, kao ni prijedlog po kojem bi mandat pripadao političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata, a ne izabranom nosiocu mandata.

Članovi Interresorne radne grupe su, između ostalog, prihvatili izmjenu kojom je definirano da će javni elektoronski mediji omogućiti pod jednakim uslovima u periodu od 30 dana prije dana održavanja izbora plaćeno političko oglašavanje političkim subjektima u trajanju od najviše 60 minuta sedmično, umjesto dosadašnjih 30 minuta sedmično.

Također je prihvaćena izmjena po kojoj će privatni elektronski mediji omogućiti pod jednakim uslovima u periodu od 30 dana prije dana održavanja izbora plaćeno političko oglašavanje političkim subjektima, s tim da je prihvaćeno brisanje dosadašnje odredbe „u trajanju od najviše 60 minuta sedmično“.

Prema jednoj od prihvaćenih izmjena, članovi općinskih izbornih komisija imaju pravo na stalnu mjesečnu naknadu za svoj rad. Visinu naknade utvrđuje Centralna izborna komisija BiH svojim propisom tako da se u izbornoj godini ona isplaćuje najviše u visini isplaćenog paušala odbornika odnosno vijećnika, a u neizbornoj godini 30 posto od tog iznosa.