BiH
0

Ostaju mjere štednje u ZDK

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je utvrdila Plan novčanih tokova budžeta ZDK-a za naredni mjesec.

Odlukom su precizno pobrojane vrste plaćanja koje će se odobriti, prema ranije utvrđenim kriterijima. I dalje je na snazi obaveza svih onih koji se finansiraju iz budžeta ZDK-a da ne mogu stvarati obaveze, odnosno rashode i opterećenja budžetskih pozicija, ako oni nisu dio odobrenog Plana.

Iz resora Ministarstva privrede, Vlada je donijela Odluku o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju olova, cinka i barita na tri ležišta u općini Vareš prvirednom društvu "MM Project" Kreševo koje je inače u postupku privatizacije kupilo Rudnik željezne rude Vareš.

Na prijedlog ovog ministarstva odobreno je i 5.000 KM inovatoru Kenanu Musaefendiću iz Maglaja za realizaciju patenta "aksijalni višestepeni turbinski uređaj".

Uz ovo, odobreno je i 3.000 KM Institutu za privredni inžinjering Zenica za organizaciju naučne konferencije "Razvoj poslovanja 2012." koja će biti održana 9. novembra u Zenici. Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u svrhu obilježavanja "Dječije nedjelje" za projekte općina, ustanova socijalne i dječije zaštite, nevladinih organizacija kojima će se ova manifestacija obilježiti dodijeljeno je 70.000 KM.

Ovo ministarstvo predložilo je, a Vlada usvojila više projekata kojima se stimulira održivi povratak na području ZDK-a.

Općini Olovo za sufinansiranje prijevoza učenika iz povratničkih naselja odobreno je 10.000 KM, Općini Žepče za javnu rasvjetu u MZ Želeća je 13.500 kao i sufinansiranje u iznosu od 21.917 KM projekta AgroMap Network – "podizanje konkurentnosti podsektora ljekovitog i aromatičnog bilja".

Na području općine Kakanj u svrhu održivog povratka odobrena su dva projeka i to 1.000 KM za postavljanje zaštitne ograde na rijeci Trstionici u zaseoku Podbjelavići- Brežani i 5.000 za izgradnju doma kulture u selu Bjelavići. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Vlada je dala saglasnost na finansiranje studijskog programa Arapski jezik i književnost na Islamskom pedagoškom fakultetu, koji će prvu generaciju studenata primiti akademske 2012./2013. godine. Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, Organizaciji RVI „Zavidovići 92“ odobreno je 7.000 KM za registraciju radnje, nabavku materijala i rad ortopedske radnje.

Franjevačkom samostanu Kraljeva Sutjeska odobreno je 9.000 KM za konzervatorske radove na arheološkim lokalitetima.