Dodik nastavlja po starom
0

"Ostajemo pri odluci o referendumu u RS-u"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike srpske (RS) Milorad Dodik ostao je pri stavu da je odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH "legitimna, zasnovana na Ustavu i zakonu“, te da RS "nema nikakve skrivene namjere i da neće i ne može da povuče odluku o referendumu“.

"Odluka je donesena i ona zadire u entitetsku strukturu ili bilo šta drugo. Ona brani Dejton“, ustvrdio je Dodik i dodao da za RS nije upitno održavanje referenduma i odluka o tome se ne može povući.

Nakon nenajavljenog sastanka sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom u Banjoj Luci, Dodik je rekao da je i Inzko i prethodno američki ambasador u BiH Patrick Moon tražili mogućnost da se poništi odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu te da se na taj način izađe iz ove situacije.

"Ostali smo na razmjeni stavova koji su od ranije poznati“, dodao je on u izjavi novinarima.

Ponovio je da je RS godinama unazad pokušavala da ukaže na potrebu dijaloga o pitanju Suda i Tužilaštva BiH, koji po njemu imaju neujednačenu praksu te da je u posljednjem periodu izostalo procesuiranje zločina nad Srbima.

Četiri su uslova koje ima kada je u pitanju rad tih pravosudnih institucija.

"Neophodno je da te institucije imaju jasan plan prema događajima nad Srbima i da reakcija mora da bude usvajanje plana u kojem bi se utvrdili događaji koji su važni kao što je Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, Kupres, Atif Dudaković..., te da se da neki rok da se da odgovor da li je tamo bilo zločina ili ne“, rekao je entitetski predsjednik.

Sporno je, kaže, i miješanje bh. suda i tužilaštva u enitetske nadležnosti sudova, kao i retroaktivna primjena krivičnog zakona te pitanje apelacione nadležnosti suda u prvostepenom i drugostepenom postupku.

Zbog potrebe da se ta pitanja riješe i pokrenuta je priča o referendumu u RS-u i drago mu je da, kako kaže, sada postoje naznake da postoji dijalog po ovim pitanjima.

Precizirao je da na bazi održanog referenuma treba ponovo se vratiti u Narodnu skupštinu RS-a i usvojiti odluke koje bi bile definirane odgovorima na spomenuta četiri pitanja koja se tiču Suda i Tužilaštva BiH.

Zavisno od konsenzusa u parlamentu RS-a zatražilo bi se modeliranje Zakona o sudu i tužilaštvu i time bi se otklonili prigovorili koje RS ima na te pravosudne institucije. Po Dodikovom mišljenju je to legalno i legitimno.

Dodik nije želio spekulirati o mogućim mjerama visokog predstavnika, ali je ponovio da RS godinama osporava takva djelovanja.

Potvrdio je i da je visokom predstavniku predložioo da se obrati Narodnoj skupštini RS-a, ali da ne zna da li će on to i uraditi.

RS, dodao je, poštuje Dejtonski sporazum i tako će ostati i ubuduće, a, kako kaže, postoji niz mjera koje može poduzeti ukoliko Valentin Iznko poništi odluku o referendumu.

Nadležni odrgani RS-a donijet će te mjere, ali, dodao je, time ne prijeti nikome.