BiH
0

Osobe sa invaliditetom zaslužuju jednaka prava i slobode kao i ostali

FENA
Izvještaj "Jesmo li jednaki?" koji je objavio "Klub 2015", nedvosmisleno pokazuje da je položaj lica sa invaliditetom u našem društvu izuzetno loš.

Po prvi put u Bosni i Hercegovini je urađeno istraživanje na velikom uzorku opština s ciljem da se napravi poređenje stanja jednakosti životnih uslova osoba s invaliditetom u odnosu na zemlje iz okruženja, odnosno Evropske unije. Ispitivanjem se, među ostalim, došlo do spoznaje da u gotovo 40 posto opština, osoba u invalidskim kolicima zbog arhitektonskih barijera nema pristup niti jednoj od usluga koje pružaju opštine.

Takođe, utvrdilo se da poslodavci nisu upoznati s pravima, odnosno pogodnostima koje mogu dobiti pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, kao i da je stereotip da osobe s invaliditetom ne mogu raditi jako raširen. Uz to, ni sami invalidi nemaju potpun uvid i u ono malo što im se pruža.

Projekat pod nazivom "Jesmo li jednaki" osmišljen je s ciljem da ukaže na neodgovarajući položaj osoba s invaliditetom u BiH. Prevashodno je usmjeren na populaciju radno sposobnih paraplegičara, ali u razmatranju legislative obuhvatio je sve kategorije invalidnosti.

Realizovan je s podrškom ambasade SAD u Sarajevu, a izveden u okviru Kluba 2015, nevladine organizacije (think tank) iz Banje Luke. Fokusiran je na realne probleme s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, kao i uporedbu domaće legislative s legislativom zemalja u okruženju i EU.

Ponukan inicijativom Koalicije udruženja invalida, koja je prije nekoliko mjeseci pokrenula peticiju da BiH (jedina od zemalja u okruženju koja to još nije učinila) do 3. decembra potpiše i usvoji UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, Klub 2015 je kreirao i internet stranicu znamosvojaprava.com, kao vid podrške inicijativi.

Jedan od ciljeva postavke internet stranice u ovom projektu je da se tu objave sve informacije do kojih se došlo tokom istraživanja, a na njoj se mogu ostavljati i potpisi za peticiju da BiH usvoji tu konvenciju.

"Udruženja i pojedinci će tu moći iznositi i svoja iskustva i preporuke, a cilj je da se stranica vremenom prepusti nekom od aktivnijih udruženja, da bi nastavili započeto", kazala je Feni aktivistica Kluba 2015 Mirjana Jovanović.