BiH
67

Osobe s invaliditetom još kucaju na vrata koja ne mogu otvoriti sami

FENA
Predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Fikret Zuko smatra da su barijere, koje postoje kod ljudi i na terenu, osnovni razlog zbog kojeg osobe s invaliditetom ne mogu ostvariti osnovna ljudska prava.

"Ljudska prava nam ne daje država, ona postoje. Država je dužna da nam stvori uvjete da ih i ostvarimo. Barijere to onemogućuju", kaže Agenciji Fena Zuko u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. decembra.

Zuko kaže da su osobe s invaliditetom svjesne krize u kojoj se nalazi društvo, "ali ne prihvatamo da samo osobe s invaliditetom, i to one s neratnim invaliditetom, podnose teret, spašavaju društvo i na, neki način, sebe isključuju iz društvenih procesa“.

"Objektivno gledajući društvo nije toliko siromašno, ni ova država nije toliko siromašna, da baš sve uštede nauštrb osoba s invaliditetom. To nije korektno, drugo krše se ljudska prava, a treće ugrožavaju se oni građani koji ionako imaju puno problema da se uključe u društvene procese, ali to ne mogu bez podrške društvene zajednice koja je, objektivno, sve manja", kaže Zuko.

Mišljenja je da je u našem društvu dosta prisutna diskriminacija, a kad su u pitanju osobe s invaliditetom ona je očigledna, "a što je najgore, postoji i u zakonima".

"Svaka naša borba da se to promijeni je teška. Još kucamo na vrata koja ne možemo otvoriti sami. Diskusijama, pričama to teško ide, zato očekujemo da ćemo u narednom periodu promijeniti kurs i probati ukazati našim političarima da mi ne postojimo samo onda kad se bliže izbori, nego da živimo i između izbora i da nam treba podrška", ističe Zuko.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. decembra širom svijeta. Ovogodišnji moto je "Uklonimo barijere, otvorimo vrata: inkluzivno društvo za sve", koji je zasnovan na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom.

Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom KS-a i Vijeće osoba s invaliditetom u FBiH tim povodom danas će organizirati prijem za predstavnike političkog, javnog i kulturnog života te druge koji mogu doprinijeti afirmaciji osoba s invaliditetom u društvo.

Tu priliku iskoristit će da ukažu na probleme s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, istaknuti uspjehe koje postižu, te naglasiti da oni trebaju podršku tokom cijele godine, a ne samo jedan dan.

Statistika pokazuje da u FBiH ima oko 250.000 osoba s invaliditetom različitog stepena invalidnosti i potreba za podrškom, a njih oko 25.000 treba značajniju podršku.