BiH
132

Osobe s Down sindromom razvijat će kreativnost u 3DownPrint Klubu

FENA
Oktobar se u svijetu obilježava kao mjesec znanja o Down sindromu, a Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH" obilježava jesen na najbolji mogući način - pokretanjem inovativnog projekta 3D štampe baziranog na tehnologijama posljednje generacije.

Tehnologije posljednje generacije pružaju velike mogućnosti za učenje, razvijanje kreativnosti kao i sticanje radnih vještina. 3D printing je trenutno u svijetu najveći hit, koji se koristi u mnogim aspektima života, od industrije i obrazovanja do umjetnosti i medicine. Brzi razvoj ove tehnologije i sve veća dostupnost 3D pisača otvaraju nove mogućnosti primjene poput izrade prototipova proizvoda, suvenira, dijelova strojeva , raznih kućanskih predmeta, pa čak tkiva, organa, različitih proteza i drugo u medicini.

Prepoznajući veliki potencijal 3D printinga za djecu i osobe s Down sindromom, Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH" je osnovalo 3DownPrint Klub kroz koji će djeca i mladi s Down sindromom, zajedno sa svojim vršnjacima, uz podršku produkt dizajnera razvijati svoju kreativnost i maštu te dizajnirati produkte prema svojoj želji i potrebi.

Uz pomoć 3D printera biće im omogućeno da i ono što su zamislili - isprintaju. Očekuje se da će više od 100 djece i mladih učestvovati u radu 3DownPrint Kluba.

3DownPrint Klub će biti mjesto gdje će mladi s Down sindromom sticati radne vještine na inovativan i kreativan način. Svi proizvodi isprintani 3D tehnologijom će biti ponuđeni na prodaju, čime se omogućuje samoodrživost ovog projekta, saopćeno je iz Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH".

"Ovo je projekat koji ima više aspekata, obrazovni, inkluzivni i istovremeno ulazi u sferu socijalnog poduzetništva, koncept koji se intenzivno primjenjuje u svijetu. Zbog toga nam stručnjaci iz YEP-a pomažu u kreiranju biznis plana kojim bi "3DownPrint Klub" stekao samoodrživost", izjavila je predsjednica Udruženja Sevdija Kujović.

Priojekat 3D štampe realizira se uz podršku donatora - Ambasade Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Ambasade Holandije.