Identitet nepoznat
0

Osoba uhapšena u Švedskoj osumnjičena za zločine u logoru "Dretelj"

SRNA
Lice koje je uhapšeno u Švedskoj zbog sumnje da je počinilo ratne zločine u BiH sumnjiči se za zločine nad Srbima u logoru "Dretelj" kod Čapljine, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Na zahtjev pravosudno-policijskih organa Švedske Tužilaštvo BiH pružilo je svu potrebnu pomoć švedskim vlastima u ovom slučaju", rekao je Grubešić, ističući da Tužilaštvu još niko nije potvrdio identitet ovog lica.

Grubešić smatra da će ovom licu biti suđeno u Švedskoj, s obzirom na zainteresovanost švedskih vlasti za ovaj slučaj, kao i to da je riječ o švedskom državljaninu.

Iz Ministarstva pravde BiH Srni je rečeno da još nemaju informacije o identitetu ovog lica, te da o tome danas ni Interpol nije imao informacije.

"Sigurno je da je on švedski državljanin. Nemamo informaciju da li Švedska ima zakon koji reguliše ekstradiciju njihovih državljana. Ukoliko mu se bude sudilo u Švedskoj mi ćemo im poslati sve dokaze koje budu tražili", naveo je on.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH naveli su da još nemaju informacija o ovom licu, i da o ovom slučaju čekaju izvještaj Ambasade BiH u Švedskoj.

Prema nezvaničnim informacija, riječ je o Ahmetu Makitanu.

Muškarac star 43 godine, uhapšen je juče na sjeveru Švedske pod sumnjom da je počinio ratne zločine tokom rata u BiH od maja do avgusta 1992. godine, kada je bio čuvar u logoru za srpske civile, saopštile su švedske vlasti.