Općina Novi Grad
0

Osnovna muzička škola u dijelu škole "Fatima Gunić"

FENA
Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća novogradski vijećnici prihvatili su Informaciju o stanju u 15 osnovnih škola na području općine Novi Grad Sarajevo.

Zaključeno je da je Općina do sada izdvojila znatna novčana sredstva radi stvaranja što povoljnijih uvjeta i stanja u osnovnim školama.

Analizirajući tu informaciju resorna Općinska služba zadužena za obrazovanje, vijećnicima je predložila da je neophodno na ovoj općini izgraditi ili otvoriti osnovnu muzičku školu. Razlozi su opravdani, jer je općina Novi Grad s najvećim brojem učenika u Kantonu Sarajevo (u ovoj školskoj godini upisano je 11.443 učenika), stoga je i logična potreba za formiranjem ove škole, pogotovo što učenici putuju do osnovnih muzičkih škola u susjedne općine na Ilidžu ili u Novo Sarajevo.

Radi bržeg rješavanja ovog pitanja predloženo je da se osnovna muzička škola, s obzirom na to da je u toku gradnja Pete gimnazije i Gimnazije Dobrinja otvori u dijelu objekta OŠ "Fatima Gunić" koji sada koristi Peta gimnazija i Birotehnička škola, a koja je podjednako udaljena od rubnih dijelova općine.

Prijedlog je prihvaćen, ali s obzirom na to da je obrazovanje u nadležnosti Kantona Sarajevo, novogradski mladi muzički talenti po svoj prilici morat će još čekati izgradnju gimnazije na Dobrinji, a nakon toga sačekati i pozitivno mišljenje nadležnog Kantonalnog ministarstva obrazovanja, ako ne bude boljeg rješenja, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.