BiH
262

Osnovna muzička i baletska škola "Novo Sarajevo" slavi 35 godina postojanja

Klix.ba
Javna ustanova Osnovna muzička i baletska škola "Novo Sarajevo" će 35 godina uspješnog rada i postojanja obilježiti četverodnevnom manifestacijom pod nazivom "Muzici u čast".

Osnovana 1980. godine kao Škola za osnovno muzičko obrazovanje i vaspitanje "29. novembar", ova škola je kontinuirano radila čak i u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Naziv Osnovna muzička škola dobija 1994. godine. Škola je po osnivanju novog odsjeka 2003. godine dobila naziv koji i danas nosi – Osnovna muzička i baletska škola "Novo Sarajevo". Područno odjeljenje u Ilijašu otvara 2005.

Uspješnost ove škole, njenih nastavnika i učenika najbolje ilustruje broj osvojenih nagrada u zemlji i inostranstvu. Samo u zadnjih desetak godina učenici i nastavnici ove škole učestvovali su na 65 takmičenja na kojima su osvojili 17 specijalnih nagrada, 205 prvih nagrada, 188 drugih nagrada i 90 trećih nagrada.

Svoje muzičko obrazovanje u ovoj javnoj ustanovi godišnje završi oko 550 učenika, a neki od njih danas su uspješni studenti i priznati muzički i baletski umjetnici.

S ciljem trajne edukacije svojih učenika i nastavnog kadra JU OMBŠ "Novo Sarajevo" je bila organizator i učesnik mnogobrojnih takmičenja, masterclassova i seminara. Nastavljajući tradiciju vrijednu poštovanja, u dane kada slavi 35 godina postojanja, škola poklanja gradu Sarajevu i svim njegovim građanima četverodnevnu manifestaciju pod nazivom "Muzici u čast".

Manifestacija će se održati u prostorijama JU OMBŠ "Novo Sarajevo" na adresi Kemala Kapetanovića 43 od 18. do 21. maja 2015. godine. Dnevne aktivnosti u vidu stručnih seminara i baletskih radionica na kraju svakog dana bit će krunisane svečanim koncertima sa početkom u 20 sati.

Program manifestacije "Muzici u čast" donosi četiri koncerta. U ponedjeljak, 18. maja bit će održan koncert udruženja "Suncokreti", 19. maja slijedi koncert nastavnika JU OMBŠ "Novo Sarajevo", 20. maja koncert bivših učenika JU OMBŠ "Novo Sarajevo", a 21. maja će biti održan koncert prvonagrađenih učenika škole u školskoj 2014/2015 god.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.