BiH
1

Osnovci u Tunelu spasa na Dobrinji učili o historiji koje nema u udžbenicima

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Više od 200 učenika osnovnih škola sa područja općine Stari Grad posjetilo je danas Tunel spasa (Dobrinja-Butmir) koji je tokom opsade Sarajeva bio jedina poveznica s vanjskim svijetom i pupčana vrpca koja je snabdijevala grad hranom.

Općina Stari Grad je na preporuku Memorijalnog kompleksa Tunel Dobrinja-Butmir, a uz saglasnost roditelja te direktora i nastavnika škola, odlučila dan općine proslaviti na ovaj način i pružiti učenicima saznanje o prošlosti Sarajeva. Učenici su posjetili dio Tunela spasa, obišli muzej te pogledali film koji govori o ratnim dešavanjima u Sarajevu i izgradnji tunela.

"Smatramo da na ovaj način smatramo razvijamo ljubav prema domovini koju smo teško stekli u proteklom periodu i u jednu ruku učimo ih da im je ovo amanet od mnogih poginulih branitelja i naših šehida koju su ostavili ovoj djeci saznanje o tome da je ova država teško stečena i da je na ovaj način sačuvana, te da to i njima ostaje kao zadaća, kao i njihovim pokoljenjima. Mislimo da je ovo jedan prelijep način da im se pokaže na koji način i šta se sve u ovom gradu događalo u periodu o kojem u udžbenicima nema ništa, a ovo je sasvim korektna prezentacija i riječju i slikom i samim razgledanjem tunela bez ikakvih tendencija, dodavanja bilo čega što nije istina ili što truje mladog čovjeka, jer to ne želimo", rekla je Amina Deljković, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport.

U posjeti tunelu danas su bili učenici 9. razreda, koji nisu doživjeli rat niti opsadu Sarajeva. O tim dešavanjima znaju samo iz priča svojih roditelja ili rodbine.

"Veoma je bitno da mlađe generacije ne zaboravljaju šta se desilo, budući da nisu bili rođeni u to vrijeme i nisu svjesni šta se dešavalo u gradu Sarajevu. Bitno je da kroz ovaj tunel, koji je ožiljak i spomenik grada Sarajeva, vide stvarnu situaciju koja se dešavala građanima Sarajeva. Sve ono što im roditelji ili rođaci prenose jeste bitno, ali bitno je i da sami vide kroz sliku, kroz stvarne spomenike, ono što se dešavalo. Dolazak ovdje je podrška da se ne zaboravi ono što se dešavalo i djeca nikada ne dožive ono što smo mi doživjeli", rekao je nastavnik Adnan Čajo iz Osnovne škole "Edhem Mulabdić"

Učenici su pomno slušali predavanje koje im je, kako su rekli, mnogo pomoglo da dobiju sliku o tome kako je bilo u Sarajevu tokom ratnog perioda.

"U današnjim historijskim udžbenicima veoma malo se govori o ovom ratu. Ovaj rat treba svima nama mladima biti kao slika, uzor kako treba da se borimo u životu, jer ovaj tunel predstavlja granicu između života i smrti, ljudskih mogućnosti i onog nemogućeg, onog što je iznad nas. Mnogi pokušavaju sakriti informacije o ovom prošlom ratu govoreći da je to bilo nebitno i da je to bio građanski sukob, ali to je bio sukob koji je pokazao pravo zlo nekih ljudi", rekao je Emir Pita, učenik 9. razreda ove škole.

"Imala sam dosta saznanja od roditelja, nastavnika i poznanika te smatram da ovo predavanje dosta pomaže, ne samo nama mladima nego i ovim starijima koji su doživjeli to da ne zaborave, da se prisjećamo onoga što je bilo, da ne zaboravimo to i da se nadamo da se neće ponoviti, ne samo zbog nas, već i naše djece, unučadi i ostalih generacija, ne samo u BiH nego nigdje u svijetu", rekla je učenica Lejla Medenić.

Učenici su potom odali počast sugrađanima koji su 7. maja 1995. godine poginuli na ulazu u Tunel spasa.