BiH
0

Osnovci pošumljavali područje Čavljaka

FENA
U organizaciji Planinarsko-smučarskog društva "Centar" 50 učenika osnovnih škola "Musa Ćazim Ćatić" i "Grbavica I" te Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica", zajedno sa svojim nastavnicima su na lokalitetu Dubravice-Čavljak, u neposrednoj blizini planinarskog doma, nedavno posadili 500 sadnica crnog bora.

Akcija pošumljavanja je nastavak projekta "Čišćenje i pošumljavanje lokaliteta Dubravice-Čavljak" koji je počeo 17. oktobra, kada je 200 učenika iz spomenutih škola sakupilo oko tonu i po čvrstog otpada kojeg su potom djelatnici komunalnog preduzeća "Rad" odvezli na gradsku deponiju. Tokom te akcije osnovci su posadili i manji broj sadnica, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Predsjednik Planinarskog društva "Centar" Muris Dervišagić je zahvalio Općini Centar na finansijskoj podršci od 5.000 KM, koliko je u okviru budžetskog granta nevladinim organizacijama izdvojeno za ovaj ekološki projekt.

Tim novcem finansirana je i nabavka željezne cisterne za septičku jamu kod planinarskog doma na Čavljaku.

Nastavak projekta je u proljeće 2010. godine kada se, osim daljeg pošumljavanja tog područja, planira postaviti 400 metara ograde oko mladih sadnica, te nabaviti cisterna za vodu za potrebe planinarskog doma, navodnjavanje sadnica u slučaju velike suše ili za gašenje eventualnog požara.

Planinarsko-smučarsko društvo "Centar" danas broji 120 članova, a među njima je i 40 osnovaca koji su završili planinarsku školu i pred stručnom komisijom položili planinarski ispit.

Općina Centar je za finansiranje i sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u budžetu za 2009. izdvojila 400.000 KM, a u okviru toga 31.650 KM za osam projekata koji imaju za cilj očuvanje i zaštitu čovjekove okoline.