BiH
0

Osnovci iz Sarajeva uputili pismo UNICEF-u: Budite na strani djece iz Konjević Polja

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Učenici sarajevske Osnovne škole "Kovačići" uputit će danas pismo UNICEF-u s pozivom da se ta UN-ova agencija uključi u stvarno i konačno rješavanje problema učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja.

"Pozivamo vas, kao međunarodnu organizaciju s posebnim ciljevima i odgovornošću u zaštiti prava djece širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, da odbacite sve pravne prepreke, zanemarite političke interese i nadmudrivanja ministara iz Republike Srpske i Federacije BiH, te pređete preko izjava političara, direktora i roditelja! Usmjerite svoju pažnju samo na njih", dječake i djevojčice iz Konjević Polja koji od septembra ne idu u školu, ispunite svoju misiju i omogućite im prava kao i svoj drugoj djeci i na način kako su ona definisana u Konvenciji o zaštiti dječijih prava", kaže se u pismu učenika škole "Kovačići" na Grbavici.

U pismu učenici navode da, dok oni završavaju prvo polugodište i raduju se zimskom raspustu, njihovi vršnjaci iz Konjević Polja još ne idu u školu.

"Djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja još ne idu u školu, niti su ove jeseni imala priliku dijeliti školske muke i radosti između sebe i s drugarima iz školskih klupa, učenicima srpske nacionalnosti. Mimo volje djece iz Konjević Polja i nas ovdje u Sarajevu podijelili su nas u dječijim pravima! Mi imamo mogućnost da se školujemo, da učimo maternji jezik i da biramo predmete - djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja to nisu u mogućnosti. Konvencija o zaštiti dječijih prava kaže suprotno, prava bi morala biti ista za svako dijete i jednako dostupna svoj djeci, bez obzira na to da li žive u Sarajevu ili Konjević Polju. Ili u bilo kojem drugom gradu ili selu u Bosni i Hercegovini", kaže se u nastavku pisma.

Učenici Škole "Kovačići" navode da su učinili što su mogli da pomognu vršnjacima iz Konjević Polja.

Podsjećaju da su organizovali prikupljanja hrane i odjeće za učenike iz Konjević Polja, 100 knjiga školske lektire i slatkiše, te ih ugostili na svojim školskim priredbama organizovanim u povodu Bajrama, Dana državnosti BiH, a danas će organizirati priredbu povodom Božića i Nove godine.

"To je sve što možemo učiniti mi, učenici škole 'Kovačići'. Sada je red na vas u Uredu UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu! Vi morate riješiti ovaj problem jer to, očito, ne mogu ili ne žele političari, ministri, direktori i roditelji! Zbog toga, mi - učenici Osnovne škole 'Kovačići' - tražimo od vas iz UNICEF-a da budete na strani djece iz Konjević Polja, da iskoristite moć međunarodne dječije organizacije i natjerate sve strane u ovom sporu da rade u interesu djece i da štite njihova prava u oblasti obrazovanja", kaže se u pismu koje će biti javno pročitano nakon današnje priredbe na pres-konferenciji u 13 sati.