BiH
1

Osnovano Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH

Klix.ba
Na inicijativu sedam udruženja, Udruženja Kantona Središnja Bosna, Zeničko-Dobojskog , Unsko-Sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog (Kanton 10), Sarajevskog kantona te Udruženja bubrežnih bolesnika iz Gračanice kao predstavnika Tuzlanskog kantona, danas je u Vitezu osnovano Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH.

Na početku samog zasjedanja Skupštine prisutnima se obratio predsjednik UO UDiT SBK/KSB Tomislav Žuljević kao jedan od inicijatora za osnivanje ove Udruge i ukratko objasnio razloge osnivanja i ciljeve i zadatke nakon osnivanja.

Kao izaslanik Federalnog ministarstva zdravstva osnivačkoj Skupštini je prisustvovala dr. Lada Sarajlić koja je u svoje osobno ime i u ime Federalnog ministra zdravstva g Mesihovića pozdravila osnivanje ove Udruge.

Nakon što su radna tijela izvršila kvalitetnu pripremu osnivačke Skupštine, gotovo sve odluke iz opširnog dnevnog reda su jednoglasno usvojene.

Donesena je odluka o osnivanju kao i odluka o tijelima upravljanja a to su Predsjednik i dopredsjednici Skupštine, Upravni i Nadzorni odbor.

Za predsjednika skupštine je izabran Enes Samarđić iz Unsko-sanskog kantona.

U Upravni odbor su imenovani: Muhamed Kadrić (Zeničko-dobojskog kantona), Fatima Karaga (Livanjski kanton), Albert Fazlijaj (Unsko-sanski kanton), Tomislav Žuljević Srednjobosanski kanon), Hasib Ibrahimović (Gračanica), Dragan Pervan (Hercegovačko-neretvanski kanton) i Drenko Milojević (Kanton Sarajevo).

Nakon pauze na kojoj je izabrani Upravni odbor održao kratki sastanak gdje su jednoglasno za predsjednika UO U DiTB F BiH izabrali Tomislava Žuljevića iz Srednjobosanskog kantona, a za dva dopredsjednika izabrani su Muhamed Kadrić iz Zeničko-dobojskog kantona i Hasib Ibrahimović iz Gračanice.

Ovaj prijedlog UO je skupština jednoglasno usvojila. N akon što su apsolvirane sve točke dnevnog reda, Skupština je završila rad, a nakon toga je upriličen zajednički ručak.