Parlament FBiH
0

Osnovana Komisija za utvrđivanje ažurnosti poreznih obveznika

FENA
U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine bit će formirano novo radno tijelo u Predstavničkom domu, a to je komisija koja će utvrđivati koliko su ažurni federalni porezni obveznici.

Mada nije precizirano, ovdje je riječ o poreznim obavezama većih kompanija.

Inicijativu je uputio poslanički klub Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i prihvaćena je većinom glasova danas na sedmoj redovnoj sjednici tog parlamentarnog nivoa, koja je u toku u Sarajevu.

U pismenom zahtjevu za formiranje nove parlamentarne komisije, poslanički klub SBB-a je naveo da je njen zadatak da "utvrdi stvarno stanje poreznog duga i izvršavanja obaveza (većih), u saradnji s Poreznom upravom FBiH i Federalnim ministarstvom finansija te na osnovu činjeničnog stanja, konstatira da li je bilo neregularnog i različitog postupanja, odnosno tretmana pojedinih poreznih obveznika".

Nakon što je Predstavnički dom odobrio inicijativu o formiranju ovog novog parlamentarnog tijela, predsjedavajući Denis Zvizdić je rekao da će djelatnost komisije biti i formalno precizirana.