BiH
0

Osnovan ogranak Koalicije Prvi mart u SAD-u

FENA
U kampusu Fontonne univerziteta u St. Louisu, u organizaciji projekta Bosnia Memory, na nedjeljnom javnom sastanku osnovan je ogranak Koalicije "Prvi mart" radi registracije birača - izbjeglica iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cilj pokreta, kako je rekao koordinator koalicije Emir Suljagić, koji se iz Sarajeva okupljenim u St. Louisu obratio putem Skypea, jeste da promijeni politički status quo u BiH. Kako bi se to desilo, pokret iznalazi načine da pet mjesta na narednim izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH iz Republike Srpske dobije lista s predstavnicima koji podržavaju platformu koalicije a koja naglašava prestanak poricanja genocida.

Pet mjesta, kako se moglo čuti u St. Louisu, pariralo bi "entitetskom glasanju", praksi omogućenoj Dejtonskim sporazumom iz 1995. koja omogućava poslanicima iz Republike Srpske da blokiraju zakonske propise koji nisu u njihovom interesu. Pokret je rezultat sličnih aktivnosti provedenih prošle godine u Srebrenici "Glasaću za Srebrenicu", također, pod vodstvom Suljagića, gdje je registrovano 4.500 građana za glasanje na oktobarskim lokalnim izborima 2012., što je rezultiralo izborom načelnika koji podržava platformu Koalicije "Prvi mart".

Osim Suljagića, Osnivačkoj skupštini su se obratili Prijedorčani Refik Hodžić i Edin Ramulić.

Hodžić, koji trenutno živi u New Yorku gdje je direktor komunikacija u Međunarodnom centru za tranzicijsku pravdu, izjavio je da je "trenutni politički diskurs BiH zasnovan na ishodu genocida".

"Politička realnost u Bosni je zasnovana na ishodu genocida. Politike poricanja genocida su ogromni paravan za trenutno političko stanje koje političke elite koriste za pljačku i lično bogaćenje", izjavio je Hodžić, dodavši da aktivnosti Koalicije "Prvi mart" nisu usmjerene protiv bilo koje političke stranke niti su utemeljenje zbog neke od političkih stranaka".

"Aktivnosti Koalicije 'Prvi mart' su usmjerene protiv temeljnih grešaka bosanske politike: poricanja zločina koji su se desili, sijanja mržnje naročito među mlađim ljudima, blokiranju mehanizama koji bi motivisali ljude da rade za dobro Bosne i Hercegovine kao države, za njeno pristupanje Evropskoj uniji i prijemu u NATO. Sve one elemente koji kroje budućnost punu nade", poentirao je Hodžić.

Prema podacima američkog ogranka Koalicije "Prvi mart", oko 59.000 građana Bosne i Hercegovine već imaju mogućnost glasanja na izborima, dok njih još 10.000, koji imaju pasoš BiH, to vrlo lako mogu učiniti.

S obzirom na to da samo u St. Louisu živi oko 60.000 državljana Bosne i Hercegovine, ovaj američki gradić bi mogao igrati značajnu ulogu na izborima u BiH 2014.