BiH
0

Osnovan Inicijativni odbor Globalnog pokreta BiH

FENA
Inicijativni odbor Globalnog pokreta Bosne i Hercegovine (GPBiH) osnovan je početkom februara radi konsolidacije globalne mreže aktivizma intelektualaca i u nastojanju da se kroz aktivan općekoristan društveni angažman kreiraju novi putevi perspektive za bh. društvo i njene građane ma gdje bili nastanjeni.

U saopćenju za javnost navodi se da GPBiH proklamuje otvorenost za sve pojedince dobre volje i konstruktivne organizacije sa spremnošću da djeluju organizirano i programski u globalnim svjetskim okvirima, za dobrobit države BiH, njenih naroda i građana, kroz afirmaciju tradicionalnih multietničkih i multikulturoloških pozitivnih vrijednosti i univerzalnih civilizacijskih tekovina, na principima uzorite demokratske prakse.

"Princip da se svrsishodna praksa utemeljuje na pragmatičnoj teoriji bit će u fokusu pažnje Inicijativnog odbora da bi se osigurali uvjeti za značajno programsko i organizaciono uvezivanje intelektualnih i kreativnih resursa i potencijala u matici i dijaspori, a radi ukupnog društvenog prosperiteta i stavljanja individualnih sposobnosti u funkciju općeg dobra", navodi se.

Predsjednik Inicijativnog odbora GPBiH je Ibrahim Osmanbašić (BiH), koordinator za Sjevernu Ameriku Emir Ramić (Kanada), koordinatorica za Australiju Senada Softić-Telalović (Australija), koordinator za Evropu Enes Abdić (Švicarska), a članovi su Enes Bešić (Njemačka), Nijaz Sofić (Australija) i Semir Đulić (USA).