Sa Glavnog odbora
0

Osnova za koaliranje sa SDP-om je dogovor o platformi

FENA
Glavni odbor SDP-a BiH danas je jednoglasnom odlukom prihvatio programsku platformu kao dokument na osnovu kojeg ta stranka treba graditi koalicije na svim nivoima vlasti.

Pregovarački tim SDP-a dobio je punu podršku da nastavi rad na formiranju programske koalicije na svim nivoima na kojim je to izvodivo.

“Danas smo donosili jednoglasne odluke, usvojili i izvještaj Predsjedništva SDP-a, što je veliki podstrek za sve nas da idemo dalje, da nastavimo na ovom putu, da se što prije konstituiraju vlasti u kantonima, Federaciji BiH i na državnom nivou“, izjavio je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH.

Ponovio je da će SDP učestvovati u svakoj vlasti isključivo ukoliko se može promijeniti stanje u državi. “Ukoliko dođe neko drugi, koji želi zadržat status quo, u SDP-u će imati velikog opozicionog pobornika”, rekao je Lagumdžija.

Današnjim usvajanjem odluke, u SDP-u vjeruju da su se stvorili uvjeti za konstituiranje vlasti u nekim kantonima.

Odgovarajući na novinarska pitanja da li misli da bi u koaliciju mogla ući oba HDZ-a, Lagumdžija je rekao: “To ne zavisi od SDP-a, već od onih koji hoće ili neće s nama. Osnova za koaliranje sa SDP-om BiH je dogovor oko programa. Osnova za taj program je platforma koja je već potpisana od četiri stranke. Otvaramo prostor da nam se pridruže i neke druge stranke jer mislimo da ova zemlja više nema vremena za eksperimente tipa evo vlast, pa šta uradi u četiri godine“.