BiH
40

Osmić: Zbog malih plaća nećemo zanemariti svoj posao, uskoro hvatanje "velikih zvijerki"

Piše: E. B.
Mehmedalija Osmić
Mehmedalija Osmić
Predsjednik Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mehmedalija Osmić skrenuo je danas pažnju u Banjoj Luci na neujednačenost plata djelatnika institucije koju predstavlja s plaćama općinskih radnika i djelatnika drugih državnih institucija.

Plaće su čak neujednačene i u okviru ove institucije gdje inspektori UIO u Republici Srpskoj imaju plaće 1.050 KM, dok njihove kolege u Federaciji BiH dobijaju 1.711 KM.

Prema njegovom mišljenju je ovo nepošteno jer djelatnici UIO imaju vidljive rezulate rada i to bi trebalo znati cijeniti.

"Mi godinama ukazujemo na kriminal u institucijama BiH i masa stvari je izašla na površinu. Mi smo razvalili sistem pljačkanja BiH i pokazali smo ko smo i šta smo i da umijemo i znamo", naglasio je Osmić.

On je dodao da su u posljednje dvije godine brojne akcije koje su rađene sinhronizovano sa SIPA-om i graničnom policijom BiH uspješno privedene kraju, gdje je puno osoba lišeno slobode i oduzeta ogromna količina robe te da je sve rađeno veoma profesionalno i stručno.

"Sadašnji Direktor UIO Miro Džakula je pokazao da se može prikupiti i više sredstava nego u ranijem periodu, a prikupljeno je milijardu KM više nego ranije", istakao je Osmić i zapitao se da li su njegovi djelatnici dovoljno plaćeni za posao koji časno i pošteno radimo.

"Kad je donošen zakon o platama Uprava za indirektno oporezivanje je diskriminisana, a to je od 2008. godine do danas i dovodi se u pitanje da li je neko želio da ova institucija ne postoji kao takva", skrenuo je pažnju predsjednik Sindikata UIO.

Plate službenika Uprave, SIPA-e i Granične policije u odnosu na službenike općina, kantona i distrikta su znatno manje.

"Počevši od 2008. godine stručni saradnici s visokom stručnom spremom koji su najmanje plaćeni u UIO ostali su uskraćeni svako ponaosob za 28.000 KM, viši stručni saradnici za 32.000 KM, stručni savjetnici za 37.000, šef grupe za 44.000 KM, šef odsjeka za 48.000 KM i pomoćnik direktora za 75.000. Tu ne računamo dodatnih 20 posto koje po pravilku djelatnici uprave imaju", naveo je Osmić.

On je istakao da su vodeće političke partije namirivale plate iz prikupljenih poreza, a to je na godišnjem nivou blizu šest milijardi, raspoređujući plate neusklađeno u Federaciji BiH i UIO u Republici Srpskoj.

"Na taj način je u UIO na nivou cijele države BiH uposleno viška 60.000 uposlenika koji su zapravo njihovo glasačko tijelo", naglasio je Osmić.

Predsjednik Sindikata UIO je ukazao na to da i Evropska zajednica zna za taj višak radnika i da želi da se on smanji jer se državni novac na taj način troše zarad kupovanja glasova vodećih partija.

"Moj prijedlog je da se plate djelatnika UIO ujednače s platama radnika ostalih institucija BiH, ali zbog manjih plata nećemo popuštati u hvatanju kriminalaca. U sprezi sa SIPA-om i Graničnom policijom hvatat ćemo lopove bez obira na ime i prezime i partiju kojoj pripadaju. To smo pokazali da umijemo i znamo. Došli su novi ljudi na čelo SIPA-e, imamo nove časne ministre koji su spremi pošteno raditi svoj posao", zaključio je Osmić i dodao da će se zbog budućih akcija koje se spremaju tresti država Bosna i Hercegovina jer u procesu su hvatanja 'velikih zvijerki'.