BiH
45

Osmić: Što prije riješiti situaciju u Željeznom Polju

FENA
Željezno Polje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željezno Polje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo odbrane BiH i predstavnici međunarodne zajednice u potpunosti je zadovoljno angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH na područjima zahvaćenim poplavama u BiH, rekao je za Agenciju Fena ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, tokom današnjeg boravka u Doboju i Maglaju.

Kao razlog ove posjete naveo je da je prije dva dana razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, te im se kako kaže, "činilo kao da ponovo može doći do opasnosti na području Doboja i Maglaja, gdje je zemlja još uvijek puna vode“.

"Došli smo na lice mjesta da vidimo koliko možemo našim kapacitetima za eventualnu potrebu odgovoriti, a da Izetbegović u komunikaciji s druga dva člana Predsjedništva BiH donese odluku, koja omogućava angažovanost Oružanih snaga BiH kao u prethodna dva mjeseca. Nakon te odluke se ministar odbrane ovlašćuje da sam procjeni na terenu neovisno o lokalnim i civilnim organima vlasti da može angažovati Oružane snage BiH tamo gdje misli da su ugroženi građani", istakao je Osmić.

Nakon što je obišao područja u Maglaju i Doboju rekao je da „možda neće doći do potrebe da Oružane snage BiH budu dodatno angažovane, prije civilnih organa vlasti“.

"Uvjerili smo se da civilni organi dobro rade svoj posao", rekao je za Fenu Osmić.

U Općini Doboj, gdje su ga dočekali gradonačelnik Doboja Obren Petrović i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, navodi da je čuo izvanredne rezultate koji su postignuti nakon majskih poplava.

"Gradonačelinik Doboja iznio je podatke, po kojima je Doboj uz Šamac i Maglaj najviše stradao za vrijeme elementarnih nepogoda. Isto tako rekao je da se Općina, lokalna vlast i nevladine organiziacije već dobro organizirale u smislu pružanja pomoći, jer imaju donatore, koji direktno iz Evrope dolaze u Doboj. Imaju dobru saradnju s gradskim općinama", rekao je Osmić.

S obzirom da je gradonačelnik istakao da nemaju najbolju saradnju s Vladom Republike Srpske, zamolio je Osmića i Izetbegovića da prenesu njegovu poruku u državne organe kako bi se eventualno država uključila u taj problem.

"Petrović čak ističe lični odnos da je probosanski orijentisan i da je Doboj multietnička sredina", dodao je Osmić.

Prilikom posjete Doboju, ministar odbrane BiH naveo je i pozitivne stvari navodeći da je nedavno u ovom gradu otvorena fabrika, u koju je investirano 80 miliona KM, koja bi trebala zaposliti direktno od 300 do 400 osoba i od 3.000 do 4.000 inidirektno kao kooperante.

Po njegovim riječima, ovo je jedna snažna poruka ljudima u Doboju da se o njima vodi računa.

Govoreći o današnjoj situaciji u Željeznom Polju, gdje su mještani koji su i dan danas bez krova nad glavom blokirali put M17, kazao je "da je mještanima teško bilo šta zamijeriti u ovako teškim trenucima“.

"Vjerovatno blokadama se ništa neće posebno postići. Tu treba da se angažuje država, jer tu Općina sama ne može ništa uraditi. Zato treba usmijeriti sve snage da se stanje u Željeznom Polju što prije riješi, jer uskoro dolazi zima", naveo je ministar odbrane BiH.

Do kraja mjeseca fokus Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH bit će na praćenju situacije da bi mogli na vrijeme reagovati ukoliko Predsjedništvo BiH procijeni da civilni organi ne mogu u svom kapacitetu odgovoriti situaciji.

"Oružane snage BiH bit će na raspolaganju svima. Ljude koji su smješteni u našim kasarnama u Banjoj Luci, Bijeljini, Zenici i Tuzli sigurno nećemo istjerati dok se oni ne snađu, a civilni organi već bi trebali početi voditi računa o njima", poručio je u razgovoru za Agenciju Fena ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić posjetili su danas poplavljena područja u Maglaju i Doboju zajedno s predstavnicima EUFOR-a i NATO štaba u BiH.