BiH
6

Osmić: Reforma sektora odbrane najuspješnija reforma u BiH

FENA
Fto: Arhiv/Klix.ba
Fto: Arhiv/Klix.ba
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kazao je danas, obraćajući se sudionicima 85. Rose-Roth seminara koji je nastavio rad jutros u Sarajevu, da je opća ocjena da je reforma sektora odbrane najuspješnija reforma u BiH te da će nadležne institucije učiniti sve da to ostane kontinuirani proces i poticaj za reforme u drugim oblastima.

Govoreći u sklopu četvrte sesije o temi "Reforma sektora odbrane i izgradnja integriteta u BiH", Osmić je podsjetio na reformski put odbrambenog sektora u BiH i jačanje integriteta unutar odbrambenih struktura, ocijenivši da se radi o dugotrajnim procesima koji se temelje na novom konceptu, pristupu i NATO-standardima.

Rezultat tih aktivnosti jeste uspostava i ustroj Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH (OSBiH) te parlamentarnog nadzora nad sektorom odbrane i sigurnosti putem uspostave Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

U osvrtu na tranziciju oružanih snaga u BiH, kazao je da su dvije entitetske vojske (VF i VRS), koje su zbirno brojale oko 19.000 vojnika, reducirane na 10.000 pripadnika u sklopu novoformiranih OSBiH.

Kako je kazao ministar Osmić, reduciranje broja pripadnika OS propraćeno je i odgovarajućim programima zbrinjavanja putem NATO-povjereničkog fonda.

Potcrtao je da su se svi ti procesi odvijali uz značajnu potporu zemalja donatora, NATO-a, EUFOR-a, OSCE-a i UNDP-a, izražavajući očekivanje da će usvajanje zakona o državnoj imovini omogućiti knjiženje perspektivne vojne imovine, a time i aktivaciju MAP-a kao koraka koji vodi punopravnom članstvu BiH u NATO-u.

Ministar Osmić je podsjetio da se, u međuvremenu, čine napori na popuni i podmlađivanju profesionalnog vojnog kadra, te definiranju "Pregleda odbrane", dokumenta kojim se definira struktura OSBiH, kao i rješavanju viškova naoružanja.

Dodao je da se jedan od novijih projekata odnosi na izgradnju integriteta pojedinaca i institucija, čime se teži uspostaviti struktura otporna na devijacije i rizik od korupcije.

U tome, kako je kazao, Ministarstvo odbrane prednjači i, oslanjajući se na NATO-preporuke u toj oblasti, uspostavilo je tzv. etičku liniju, koja omogućava prijavljivanje svih oblika korupcije u sklopu odbrambenog sektora.

"Ministarstvo odbrane prepoznalo je značaj koji NATO posvećuje inicijativi izgradnje integriteta", kazao je Osmić, navodeći da se pitanje prevencije i borbe protiv korupcije nastoji podržati i putem odgovarajućeg zakonskog okvira i u saradnji s agencijom za koordinaciju borbe protiv korupcije na državnom nivou.

Nadalje, navodi da je ovo pitanje na odgovarajući način tretirano i unutar sistema obuke, uz napomenu da je etika osnova integriteta.

Osmić se osvrnuo i na brojna druga pitanja od značaja za sektor odbrane u BiH, ocijenivši da poruke Rose-Roth seminara umnogome korespondiraju s nastojanjima i naporima koji se ulažu u tom pogledu, te potrđuju opredijeljenost BiH da aktivno sudjeluje u procesima jačanja saradnje u domeni odbrane i sigurnosti na bilateralnom, regionalnom i globalnom planu.

Rose-Roth seminar, koji se održava u glavnom gradu BiH u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) i u saradnji s Parlamentarnom skupštinom BiH ulazi u završnicu i, kako je planirano, u sklopu posljednje pete sesije bit će razmatrana tema "Kosovo i Srbija - trenutna politička situacija i kako dalje".

Globalni cilj Rose-Roth inicijative je jačanje razvoja parlamentarne demokratije u zemljama centralne i istočne Evrope (CEE) korištenjem PSNATO-a kao mehanizma u međuparlamentarnoj saradnji i pomoći.

Rose-Roth program saradnje s parlamentima zemalja CEE pokrenuli su 1990. godine tadašnji predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a kongresmen Charlie Rose i senator Bill Roth.

Trodnevnom skupu u Sarajevu, čija je osnovna tema "Sigurnost i demokratizacija u jugoistočnoj Evropi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi", prisustvuju parlamentaraci iz zemalja članica i pridruženih članica NATO-a, zemalja jugoistočne Evrope koje nisu članice NATO-a, predstavnici najviših institucija BiH, nevladinog sektora iz BiH i zemalja regiona i jedan broj afirmiranih stručnjaka iz oblasti odbrane i sigurnosti iz BiH i zemalja regiona.