BiH
0

Osmić: O priključenju države NATO savezu trebaju odlučivati bh. institucije

FENA
Zekerijah Osmić (Foto: Klix.ba)
Zekerijah Osmić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i donedavni državni ministar odbrane Zekerijah Osmić kazao je da o ulasku BiH u NATO moraju odlučivati isključivo institucije BiH i NATO saveza, a ne institucije Srbije.

On je to istaknuo nakon izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da "BiH može ući u NATO, samo onda, ako i kad Srbija uđe u taj savez".

"Vladajuća koalicija je obećala ubrzan put ka NATO-u, a sada vidimo da smo zapravo osuđeni na volju Srbije i njene vlade. Takvi stavovi su zabrinjavajući i moraju se osuditi", smatra Osmić i dodaje da Ivanić mora voditi politiku u skladu sa interesima BiH, a ne u skladu s tuđim interesima.

Osmić je mišljenja da je Ivanić zaboravio da u BiH žive i druga dva konstitutivna naroda, kao i oni koji se izjašnjavaju kao Ostali zbog čega je postavio pitanje da li su onda i njihovi interesi ugroženi time što pojedinici u BiH na svaku ozbiljniju odluku vezanu za budućnost zemlje, moraju čekati na dozvolu iz Beograda.

Za vrijeme Osmićevog mandata kao ministra odbrane, podsjeća se u saopćenju SDP-a BiH, krenulo se u proces knjiženja vojne imovine, što je jedan od osnovnih uvjeta za pokretanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

"Očigledno je da u novoj vladajućoj koaliciji na državnom nivou o ovom pitanju postoje evidentne razlike, zbog kojih će najviše ispaštati evropska budućnost BiHstav je Osmića.

Pozvao je na kraju Ivanića da ne koristi interese BiH i njene institucije da bi pokazao da je veći "Dodik od Dodika".