BiH
196

Osmi Sarajevo polumaraton će donirati više od 10.000 KM u humanitarne svrhe

Klix.ba
Brojne humanitarne akcije na kojima će se prikupiti više od 10.000 KM za različite svrhe, održat će se na osmom Sarajevo Sberbank polumaratonu koji će početi u nedjelju, 21. septembra u 9 sati na Trgu djece Sarajeva.

Novac će se donirati za pomoć poplavljenim područjima, podršku SOS dječijim selima BiH kao i za mnoge druge akcije, a poseban gost polumaratona bit će Dragan Vrebac, 21-godišnji sportista iz Srbca koji živi u starateljskoj porodici i kojem će Udruženje Marathon i Općina Srbac pokriti sve troškove puta, smještaja i učešća.

Govoreći o ovim aktivnostima, direktor Udruženja Marathon, Erol Mujanović istakao je da se na ovaj način potvrđuje humanitarni karakter polumaratona koji godinama posebno djeluje u cilju promocije zdravog načina života, borbe sportom protiv dijabetesa te pomoći djeci sa posebnim potrebama.

"Kad smo čuli priču o Draganu koji je izrazio veliku želju da nastupi na našem polumaratonu, znali smo da ga moramo ugostiti. Dragan je predan sportista koji svakodnevno samostalno trenira i koji dijeli našu strast prema trčanju, tako da nam je zadovoljstvo što će biti naš gost", istakao je Mujanović, te se zahvalio i Općini Srbac koja se također uključila u ovu humanitarnu akciju.

Mujanović je naglasio da osmi polumaraton očekuje rekordan broj učesnika (bliže se cifri od 800 online prijava), te da već sada imaju prijavljene učesnike iz više od 30 zemalja svijeta što je dosadašnji rekord i što će, kazao je, sigurno doprinijeti boljem imidžu Bosne i Hercegovine u svijetu. Najviše prijavljenih za sada dolazi iz Španije, Velike Britanije i zemalja regiona.

Online prijave za 8. Sarajevo Sberbank polumaraton traju još jedan dan, a podizanje brojeva traje do dan pred trku. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem oficijelne web stranice, a dodatne informacije možete pronaći i na Facebook stranici NGO Marathon Sarajevo.

"Želimo biti prisutni na događajima koji promovišu sport i zdrav život. Sarajevo Sberbank polumaraton izvrsna je prilika za promociju naših vrijednosti, te smo se i ove godine odlučili podržati realizaciju ovog regionalno značajnog sportskog događaja. Ponosimo se našim zaposlenicima koji će i ove godine trčati trke u okviru polumaratona", izjavio je Vedran Peršić, vođa odjela Marketing i Komunikacije u Sberbank BH.