Općina Stari Grad
224

FOTO / Osmerici hrabrih Sarajlija po 300 KM za spašavanje Murge i Ćatića

Piše: N. J.
Dobitnici zahvalnica s načelnikom Hadžibajrićem (Foto: Općina Stari Grad)
Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uručio je nagrade i zahvalnice za iskazanu izuzetnu profesionalnost, hrabrost i požrtvovanost u akciji spašavanja Emira Murge i rahmetli Adnana Ćatića u koritu rijeke Miljacke, prilikom nesreće koja se dogodila u subotu, 26.maja.

Nagrade i zahvalnice su dobili četverica pripadnika Policijske stanice Stari Grad Almir Dautović, Adnan Hasanović, Nenad Čolaković i Alen Delić, dvojica pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Mirsad Karić i Adis Delić, te dvojica građana Mevludin Muhović i Samir Seferović.

Načelnik Hadžibajrić je istakao kako je prije 15 dana na sastanku u Policijskoj stanici Stari Grad obećao da će nagraditi one koji su učestvovali u akciji spašavanja, te da je ispunio obećanje. "Želim zahvaliti ovim ljudima, prije svega na ljudskosti koju su iskazali ovim činom. Nažalost, nisu mogli spasiti i Adnana Ćatića", kazao je Hadžibajrić.

Borba za život

Policajac Alen Delić je ukratko prepričao šta se dešavalo te kobne subote. "Moje kolege i ja smo primijetili veću grupu ljudi kod Vijećnice i svi su gledali u pravcu Miljacke, gdje su se dvojica momaka borila za život. Odmah smo obavijestili vatrogasce i Hitnu pomoć, a potom krenuli da pomognemo. Najprije smo donijeli neki produžni kabl iz Vijećnice, kako bismo ih pokušali izvući, a onda je jedan od vatrogasaca donio nekoliko užadi. Ja sam krenuo prema Murgi, kojeg je voda nosila prema Carevom mostu. U pokušaju da ga spasim skočio sam sa zida u vodu, ali nisam uspio, izvukli su ga vatrogasci i građani", kazao je Delić.

On je dodao kako je njegov kolega Almir Dautović pomagao Muhoviću, koji je pokušavao izvući Ćatića, nažalost, nisu uspjeli. Vatrogasac Mirsad Karić je kazao kako su oni dobili dojavu da je jedan momak mrtav, dok se drugi bori za život u rijeci. "Želio bih istaći hrabrost koju je pokazao Seferović, koji je skočio u rijeku bez ikakve opreme, kako bi pomogao. Nažalost, Adnana nismo uspjeli spasiti, ali učinili smo koliko smo mogli", rekao je Karić.

Primjer za omladinu

Mevludin Muhović je kazao kako je vidio prevrnut čamac i dvojicu momaka kako se pokušavaju spasiti. "Pokušao sam izvući Ćatića uz pomoć kabla, no i ja sam pao u vodu, koja nije bila toliko duboka, ali jeste jaka i bilo je teško izboriti se. Policajac Dautović se također umalo nije ugušio... Bio je to šok za mene i ne volim se toga ni sjećati", rekao je Muhović.

Dodjeli priznanja prisustvovali su i sestra i otac Emira Murge. Otac Avdo je kazao da duguje veliku zahvalnost svima koji su skočili u vodu da spase Adnana i njegovog sina. "Žao mi je što i Adnan nije spašen. Sin mi je rekao da su oni potcijenili vodu i zato je velika hrabrost bila skočiti u takvu rijeku. Hvala svima koji su to učinili kako bi im pomogli. Čovjek vrijedi onoliko koliko je pomogao i zato je ovo pravi potez Općine i dobar primjer mladima u moru loših vijesti koje su svakodnevnica", rekao je on.

Osmerici naših hrabrih sugrađana uručene su zahvalnice i novčane nagrade po 300 KM.