BiH
4

Osmanović: Za potpisivanje isplata ovlastiti jednog od ministara

FENA
Adil Osmanović
Adil Osmanović
Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Adil Osmanović izjavio je nakon današnje sjednice Vlade FBiH u Sarajevu da je na sjednici predložio da za potpisivanje naloga platnih transakcija uz ministra finansija bude ovlašten jedan od ministara u Vladi FBiH, za šta je potrebna tijesna saradnja Vlade i Parlamenta FBiH.

On je pojasnio da je to bio njegov, takoreći, amandman na prijedlog zamjenika premijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerke Ivankovića Lijanovića za izmjene Zakona o izvršenju budžeta, koji predviđa da potpisnici naloga platnih transakcija budu premijer i ministar finansija FBiH ili zamjenici premijera FBiH.

Osmanović smatra da je potrebno poslušati pravnike i vidjeti kako je ovu situaciju moguće riješiti u skladu s Ustavom FBiH a da politiku i pritiske na Budimira da promijeni odluku treba ostaviti po strani.

Podsjetio je da Budimirov prijedlog da Vlada FBiH donese odluku da jedan od potpisnika naloga platnih transakcija uime ministarstva finansija bude jedan od pomoćnika ministra nije prihvaćen, jer je Ured za zakonodavstvo dao mišljenje da taj prijedlog nije u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta.