BiH
2

Osmanović: Vlada BiH utvrdit će novi tekst zakona o osnivanju federalnog fonda

FENA
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas će na sjednici u Mostaru utvrditi tekst novog zakona o osnivanju federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim u katastrofalnim majskim poplavama na području FBiH, rekao je Agenciji FENA uoči današnje Vladine sjednice ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović.

Novi zakon će potom biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru te bi mogao biti na dnevnom redu Doma naroda Federalnog parlamenta u ponedjeljak, za kada je najavljena vanredna sjednica tog parlamentarnog nivoa, rekao je Osmanović.

Ubrzo bi potom, već u srijedu, zakon mogao razmotriti i Predstavnički dom, rekao je Agenciji FENA predsjedavajući Safet Softić.

Utvrđivanje novog zakonskog teksta potrebno je stoga što jučer na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma većinsku podršku nije dobio dosadašnji predloženi zakon iz ove oblasti.

Najviše zamjerki poslanici su izrekli na račun toga što, po njihovim riječima, nije bio predviđen jači parlamentarni nadzor nad djelovanjem fonda.

Zbog toga su ulagali amandmane i Vlada je dio njih odobrila, ali zakon u konačnici ipak nije dobio većinsku podršku.

Po riječima predsjedavajućeg Predstavničkog Safeta Softića, uzrok tome je što u sali u momentu glasanja nije bilo dovoljno poslanika iz stranaka koje su podržale zakon, što je po njemu zbunjujuće, u najmanju ruku.

Softić je također kazao da je njegov utisak nakon jučerašnjeg razgovora s ministrom pravde Zoranom Mikulićem da će Vlada danas razmatrati tekst novog zakona.