BiH
31

Osmanović uručio stipendije studentima koji su se vratili u RS

FENA
(Foto: FENA)
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodijelilo je stipendije za 308 studenata, za akademsku 2013./2014. godinu, koji su povratnici na područje Republike Srpske.

Radi se o studentima koji su se prijavili na javni oglas raspisan krajem prošle godine od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Te stipendije nastavak su projekta iz prošle godine u okviru kojeg Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodjeljuje stipendije studentima koji su se vratili na područje RS-a i tamo prijavili prebivalište, a studiraju na nekom od priznatih fakulteta u BiH.

Na javni poziv Ministarstva ove godine prijavila su se 373 studenta - povratnika na područje RS-a, a iz Ministarstva ističu da nisu pravili rigorozniju selekciju.

Na svečanosti upriličenoj danas u Sarajevu, resorni federalni ministar Adil Osmanović kazao je novinarima da su prošle godine podijeljene 264 stipendije. Za ovu akademsku godinu dodijeljeno je, kaže, 308 stipendija. Studentima prve i druge godine pripada po 600, a treće i četvrte po 800 KM.

"To je priznanje studentima koji su se vratili i odlučili upisati fakultet. Naravno, to je podrška i priznanje i njihovim roditeljima koji su, bez obzira, na težak povratnički život smogli snage da školuju djecu i omoguće im stjecanje diplome", kazao je.

Ministar Osmanović je istaknuo da je prošle godine podržan i projekt koji za cilj ima pomoći mladim ljudima koji su završili fakultete da odrade pripravnički staž da bi mogli biti konkurentni na tržištu rada.

"Primjetno je da se, ipak, povratnici teže zapošljavanju u općine i javna preduzeća", kazao je ministar Osmanović.

Na taj javni poziv prijavilo se 50 osoba koje su završile fakultete, a potpisani su ugovori s općinama u RS-u ili drugim javnim preduzećima za finansiranje njihovog pripravničkog staža.

"Nadamo se da će oni i ostati na tim pozicijama da rade", kazao je.

Studenti Adisa Balić i Elvedin Jakupović povratnici su u Kozarac. Ona je studentica treće godine Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, a on četvrte godine Fakulteta za poslovnu informatiku i ekonomiju u Prijedoru.

Stipendija će im, kažu, mnogo pomoći u finansiranju troškova školovanja, a nakon što završe fakultet i odrade pripravnički staž karijeru namjeravaju graditi u BiH.

Na pitanje novinara kako žive povratnici u Kozarcu, Jakupović kaže „najveći problem s kojim se suočavamo jest nedostatak posla“, ali i dodaje da je to problem i za većinu ostalog stanovništva koje tamo živi.