Danas konačna odluka
63

Osmanović: Ulaskom u Vladu RS pomogli bismo povratnicima

FENA
Adil Osmanović
Adil Osmanović
"Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas treba da donese konačnu odluku da li će učestvovati u Vladi Republike Srpske i da mandatarki predloži ime budućeg ministra u Vladi RS-a", kazao je Agenciji Fena potpredsjednik SDA Adil Osmanović prije početka sjednice stranačkog predsjedništva.

"Mi smo sinoć razgovarali s mandatarkom za sastav nove Vlade RS-a Željkom Cvijanović i ona je stanovišta da bi dobro bilo da SDA uđe u Vladu RS-a. Upoznala nas je o svom programu, programskoj orijentaciji, što je za nas u mnogim segmentima i prihvatljivo", kazao je Osmanović.

Prema njegovim riječima, na Kolegiju SDA raspravljalo se o nekoliko kandidata za ministra u Vladi RS-a te je dogovoreno da se predloži Dževad Mahmutović za ministra trgovine i turizma.

"Mi smo, nakon što je stigla određena ponuda od SNSD-a da učestvujemo u Vladi Republike Srpske, na Kolegiju Stranke analizirali to pitanje i uglavnom postoji saglasnost da SDA uđe u Vladu RS-a. Pogotovo što smo mi imali ponudu i 2010. godine da uđemo u Vladu RS-a. Međutim, tada se SDP tome protivio jer je bio 'na ratnoj nozi' sa SNSD-om i nije se slagao da mi uđemo tada u Vladu RS-a i mi smo to prihvatili", kazao je on.

Ovog puta, dodao je, cijenimo da je poseban interes SDA da uđe u Vladu RS-a s jednom ministarskom pozicijom zato što možemo da učestvujemo u samom radu Vlade.

"Taj naš ministar će ostvariti komunikaciju s drugim ministrima. Ono što nas prevashodno zanima to je da se pomogne povratničkoj populaciji, kako putem tog ministarstva, u ovom slučaju Ministarstva trgovine i turizma, prilikom zapošljavanja i drugih problema s kojima se susreću povratnici. Tako da i u koordinaciji s drugim ministarstvima bude taj koji će pomagati rješavanje problematike povratničke populacije", kazao je Osmanović.