BiH
0

Osmanović: U FBiH 42.732 izbjeglice, a u RS oko 62.000

FENA
Adil Osmanović
Adil Osmanović
Povodom Svjetskog dana izbjeglica federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović je kazao da je rješenje problema izbjeglih i raseljenih u Bosni i Hercegovini prioritet od kojeg se neće odustati, jer u državi i danas, 16 godina nakon rata, ima više od sto hiljada raseljenih osoba.

U Federaciji BiH sa statusom izbjeglice su 42.723 osobe ili 14.868 porodica, dok u Republici Srpskoj ima oko 62 hiljade izbjeglih.

"Najveći problemi koji koče održivi povratak su finansijske prirode jer povratnici u svojim prijeratnim mjestima stanovanja imaju veoma loše uslove za život, nemaju radna mjesta, ne mogu izdržavati porodice. Za njih rješavanje problema ne podrazumijeva samo stambeno zbrinjavanje već i pristup osnovnim socijalnim uslugama", kazao je ministar Osmanović

Dodao je da je cilj Ministarstva ekonomsko jačanje povratničke populacije da bi se smanjio broj raseljenih i izbjeglih.

Ministarstvo je već poduzelo određene korake pripremivši Prijedlog odluke o ostvarivanju prava iz osnova socijalne, zdravstvene i boračko-invalidske zaštite povratnika na područje entiteta Republika Srpska da bi se osigurao održivi povratak.

Prijedlog odluke bit će upućen na usvajanje kantonalnim skupštinama, a njegovo usvajanje bi povratnici u RS nastavili koristiti svoja prava u Federaciji BiH, saopćeno je iz kabineta Adila Osmanovića.

U rješavanje pitanja izbjeglica u BiH i njihov održivi povratak, po riječima ministra Osmanovića, moraju se uključiti svi segmenti od općine, kantona, entiteta, države do kulturne i vjerske zajednice.