BiH
5

Osmanović sa predstavnicima EUROSTAT-a: Popis stanovništva treba biti pitanje struke, a ne politike

Klix.ba
Pitanje popisa stanovništva treba da predstavlja pitanje struke, a nikako politike, i u tom smislu treba ga prioritetno rješavati u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i preporukama Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije za popis stanovništva i domaćinstava (IMO), rečeno je tokom današnjeg susreta ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića i direktora Kancelarije za statistiku Evropske komisije (EUROSTAT) Pitera Everersa.

Na sastanku je razgovarano o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji je obavljen 2013. godine, te je ocijenjeno da je ostvaren određeni napredak u prevazilaženju problema u vezi sa okončanjem popisa i objavljivanja rezultata (imenovani su direktor i zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH), ali i da je potrebno učiniti dodatni napor kao bi se u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine pristupilo konačnom objavljivanju rezultata popisa.

Ministar Adil Osmanović informisao je sagovornike da obrada podataka trenutno kasni zbog neslaganja statističkih institucija o metodološkim pitanjima, što može ugroziti cijelu operaciju popisa. Rekao je da je bi Jedinstveni program obrade podataka izrađen u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine i usklađen sa evropskim standardima, a koji bi bio prihvaćen od Agencije za statistiku BiH, Zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS, mogao otkočiti trenutni zastoj u pravcu objavljivanja konačnih rezultata popisa.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine i do danas nisu objavljeni zvanični podaci. Do sada su objavljeni samo preliminarni rezultati o ukupnom broju stanovnika BiH i pokazali su da su u BiH popisana 3.791.662 osoba, od čega u FBiH 2.371.603, u RS 1.326.991 i u distriktu Brčko 93.028 osoba.

Današnjem sastanku prisustvovao je i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark.