BiH
24

Osmanović: Pitanje povratka mora biti nacionalno pitanje

FENA
Adil Osmanović
Adil Osmanović
Na današnjoj programsko-izbornoj Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo ove stranke, o programskoj platformi u kojoj su definirana pitanja poput unutrašnje i vanjske politike, pitanja popisa stanovništva i ekonomskog razvoja BiH, govorio je potpredsjednik SDA Adil Osmanović ocijenivši da pitanje povratka mora biti državno, odnosno nacionalno pitanje.

Posebno je naglasio ekonomske probleme povratnika, a naročito boračke populacije, te je stoga vrlo važno poglavlje u ovoj platformi ekonomsko jačanje boračke populacije, identificirajući kao osnovnu prepreku održivom povratku trenutnu ekonomsku situaciju u BiH i svijetu.

Naglasio je da se povratnici suočavaju i s diskriminacijom prilikom zapošljavanja, a posebno jer se dosljedno ne provodi odluka Ustavnog sud BiH o pitanju konstitutivnosti naroda i proporcionalnom zapošljavanju u institucijama koje treba biti u skladu s posljednjim popisom stanovništva iz 1991. godine.

Povratnici osim problema u zapošljavanju imaju i probleme sa zdravstvenom zaštitom, obrazovanjem, socijalnom zaštitom i penzijsko-invalidskim osiguranjem, a da bi se to promijenilo potrebno je, po riječima Osmanovića, izbalansirati zakonske propise iz ovih oblasti koji su sada diskriminirajući za ovu populaciju.

  • Potrebno je pokrenuti inicijativu da bi se ohrabrilo investiranje Republike Srpske u Federaciju BiH i obratno budući da se prilikom investiranja prati entitetska linija što nije dobro. Poslije investiranja potrebno je dati prednost u zapošljavanju boračkoj populaciji - zaključio je Osmanović.

Pozvao je vlade na svim nivoima, nevladin sektor i sve relevantne činbenike da ubrzaju proces povratka i učine ga održivim budući da je pitanje povratka i ekonomsko pitanje.