BiH
42

Osmanović pisao OHR-u, Dačiću i PIC-u: Uključite se u rješavanje problema bošnjačke djece povratnika

Klix.ba
Već tri godine roditelji bošnjačke djece povratnika u RS vode bitku za elementarno ljudsko pravo - pravo na obrazovanje vlastite djece i pravo na jezik. Nažalost, svi njihovi apeli, vapaji, pa i tužbe bili su uzaludni.

Zbog nemogućnosti izučavanja nacionalne grupe predmeta i učenja bosanskog jezika, djeca iz Konjević Polja, Kotorskog, Zvornika, Vrbanjaca ni ovu školsku godinu nisu sjela u školske klupe.

Zbog toga se Ministarstvo civilnih poslova BiH odlučilo uključiti u rješavanje problema u obrazovanju djece povratnika u RS.

Ministar Adil Osmanović već je poduzeo određene korake, a to potvrđuju i pisma koja je prije desetak dana uputio na adrese visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, zatim predsjedavajućeg OSCE-a Ivice Dačića, kao i na adrese ambasadora u BiH, članova Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), te delegacije Evropske unije u BiH.

Osmanović naglašava da se radi o "gorućem problemu" za čije rješavanje su iscrpljene sve mogućnosti. Stoga od Inzka, Dačića i članova UO PIC-a traži hitno uključivanje u rješavanje ove problematike.

Ministar civilnih poslova BiH od Inzka traži da iskoristi svoje ovlasti u BiH i spriječi daljnju diskriminaciju djece, zaštiti njihova prava i omogući im ostvarivanje osnovnih ljudskih sloboda.

"Uvažavajući činjenicu da raspolažete svim relevantnim informacijama u vezi slučajeva kršenja ljudskih prava u BiH, ovom prilikom moram istaći kršenje prava na jezik i prava na obrazovanje djece povratnika u entitet Republika Srpska, kako kroz ukidanje nacionalne grupe predmeta, tako i negiranje bosanskog jezika i njegovo preimenovanje u tzv. 'bošnjački jezik'. Ovaj problem je bio prisutan u nekoliko škola/općina u entitetu RS, ali od početka ove školske godine on je dodatno eskalirao i proširio se i na druge povratničke sredine, što dodatno otežava ionako izuzetno teške uslove života povratnika", navodi Osmanović.

Podsjeća da zakon strogo zabranjuje diskriminaciju u obrazovanju, ali da nisu uspostavljeni mehanizmi koji garantuju njegovu implementaciju.

Ističući činjenicu da je obrazovanje u punoj nadležnosti entiteta u BiH, Osmanović navodi da su na sjednici Konferencije ministara obrazovanja u BiH, kojom predsjedava Ministarstvo civilnih poslova, donijeti odgovarajući zaključci kojim bi se zaštitila prava djece, ali da su se obrazovne institucije u RS o njih oglušile.

"S obzirom na zakonom propisane nadležnosti, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH mogu samo apelovati na obrazovne vlasti da se zahtjevi roditelja i djece iz Konjević Polja, Vrbanjaca, Kotorskog, ali i drugih mjesta, ne samo u RS, već u cijeloj BiH, što prije trajno riješi", piše Osmanović, te dodaje:

"Očekujemo od vas da pomognete da djeca povratnici u BiH ne gube svoja prava ni ovu školsku godinu. Stoga vas molim za konkretnu pomoć u hitnom osiguranju jednakog prava na obrazovanje kao fundamentalnog ljudskog prava, nacionalnu grupu predmeta i prava na jezik za svu djecu povratnika u entitet RS".