BiH
0

Osmanović: Nije dobro da srpski predstavnici vlasti ne dođu u Potočare 11. jula

FENA
Foto: Potočari
Foto: Potočari
Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović izrazio je bojazan da će na skupu u Srebrenici 11. jula biti samo bošnjački predstavnici vlasti RS-a što nije dobro zbog svega što se tokom 1995. desilo u Srebrenici i stoga posebno institucije RS-a trebaju voditi računa o toj regiji.

"To ustvari pokazuje odnos i nespremnost i pojedinaca i institucija da se suoče s onim što se desilo u Srebrenici 11. jula 1995.godine", kazao je potpredsjednik RS-a.

Osmanović je u izjavi za Fenu kazao da bi volio da 11. jula u Potočarima bude predsjednik i premijer RS-a Milan Jelić i Milorad Dodik te predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i potpredsjednici tih institucija.

Izrazio je očekivanje da će se do 11. jula riješiti mnoge stvari koje su aktuelizirane kada je u pitanju Srebrenica.

"Očekujem donošenje državnog zakona o Memorijalnom centru Potočari, po kojem bi on bio u isključivoj ingerenciji državnih institucija i imam određenih najava visokog predstavnika da će djelovati u tom pravcu i očekujem da se desi", kazao je Osmanović navodeći da bi bilo bolje da to uradi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Naglasio je da bi se trebali osigurati i formalni uvjeti da se u Srebrenici smjeste odjeli državnog Suda i Tužilaštva, a važno je i kako će se odvijati situacija u vezi sa zahtjevima Srebreničana da ta općina bude distrikt u BiH.

Potpredsjednik RS-a je ponovio stav po kojem bi bilo najbolje da skup u Potočarima 11. jula osiguravaju pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) "s obzirom na to da postoje podaci i spiskovi na kojima se nalazi veliki broj osoba Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a koji su bili itekako aktivni 11. jula 1995.godine".

Najbitnije je da taj skup protekne u što boljoj sigurnosnoj situaciji, bez incidenata, a ostaje da se vidi kako će se dogovoriti da li da skup osigura uniformirana policija RS-a ili pripadnici SIPA-e, istakao je.