BiH
0

Osmanović: Nastojimo riješiti pitanje sedam institucija kulture

FENA
Adil Osmanović (Foto: FENA)
Adil Osmanović (Foto: FENA)
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izrazio je danas očekivanje da će do kraja godine biti ispoštovan zaključak Vijeća ministara BiH iz jula 2015. godine da se u saradnji s kantonalnim i entitetskim ministarstvima trajno riješi pitanje nadležnosti sedam institucija kulture od značaja za BiH.

"Već smo dosta odmakli u toj proceduri. U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom kulture i sporta FBiH, također i s Ministarstvom kulture i obrazovanja RS-a i kantonalnim ministarstvima. Mislim da ćemo do kraja ove godine u dobroj mjeri ispoštovati zaključak Vijeća ministara BiH", izjavio je ministar Osmanović novinarima u Sarajevu.

Vijeće ministara BiH je na sjednici u julu prošle godine upoznato s Informacijom o ustanovama kulture od značaja za BiH u kojoj su izneseni problemi u funkcioniranju jednog broja ustanova kulture od značaja za BiH.

Tada je zaključeno da se u rješavanje problema u radu ovih ustanova uključe Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo civilnih poslova.

Vijeće je zadužilo Ministarstvo civilnih poslova BiH da se, u saradnji s nadležnim ministarstvima Vijeća ministara BiH, entitetskim te kantonalnim ministarstvima iz oblasti kulture, kao i drugim zainteresiranim javno-pravnim subjektima u BiH, uključi u rješavanje aktuelnih i statusnih pitanja (administrativnih, upravljačkih i finansijskih) radi normalnog funkcioniranja ovih ustanova.