Razvojna banka
10

Osmanović: Džaferović je saznao da nije naš kandidat zato se tako ponaša

Piše: E. G.
Adil Osmanović
Adil Osmanović
Tvrdnje da je Ramiz Džaferović, kojem je premijer FBiH Nermin Nikšić produžio mandat na mjestu predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH, bio i kandidat SDA za tu poziciju prije dva mjeseca, ministar Adil Osmanović i potpredsjednik SDA danas je odlučno negirao.

"Normalno da nije bio. Kada su u pitanju kadrovska rješenja, ja kao predsjednik Kadrovske komisije SDA za svaku, posebno značajniju poziciju, sazivam sjednicu Komisije i donosimo prijedlog te jednog ili dva kandidata upućujemo nadležnim organima. Sjednica Kadrovske komisije nije mogla biti održana prije dva mjeseca, ali odgovorno mogu kazati da je do Džaferovića procurila vijest da on nije naš kandidat i zato je njegovo ponašanje sada ovakvo", kazao je Osmanović te dodao da se može samo čuditi zašto ga je podržao SDP koji ga je donedavno kritikovao.

Džaferović je prije nekoliko dana iznio niz optužbi na račun vodećih ljudi u Stranci demokratske akcije.

Također, premijer Nikšić je na jučerašnjoj konferenciji za medije kazao kako je teškom mukom prihvatio da Džaferović ostane na funkciji predsjednika Uprave Razvojne banke, ali da je morao, jer je to bio uvjet da SDA uđe u koaliciju sa SDP-om.

"To ne mogu komentirati. Rekao sam vam procedure kakve su se dešavale posljednjih mjeseci. Kažem vam, do njega je procurila vijest da neće biti naš kandidat, a to je li eventualno bilo kavih dogovora ja ne mogu komentirati", kazao je danas Osmanović novinarima.

O tome zašto je Džaferović nekada bio dobar za SDA , zašto to sada nije i zašto nije bio njihov kandidat za ovu funkciju, Osmanović je kazao: "Vlada FBiH je konstituirana 17. marta 2011. godine i mi smo ulazili u procedure smjene određenih upravnih i nadzornih odbora, da bi SDP i druge stranke platforme mogle postaviti svoje ljude na te funkcije. Dogovor je bio da tamo gdje ne treba mijenjati menadžment on ostane do isteka mandata. Pustili smo Džaferovića da završi mandat do kraja i da onda u redovnoj preceduri dođe do izbora ili Džaferovića ili nekog drugog".

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je u svojstvu Skupštine Razvojne banke 16. maja 2011. godine smijenila Nadzorni odbor, dok je Džaferović ostao na svojoj funkciji. Vlada je tada nakon razmatranja izvještaja o radu Nadzornog odbora jednoglasno donijela odluku o njegovom razrješenju.