BiH
0

Osmanović, Branković i Čamdžić osudili napade na Sofi-Mehmed-pašinu džamiju

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Počinioci napada na Sofi-Mehmed-pašinu džamiju u Banjoj Luci moraju što prije biti pronađeni, istakli su danas potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović, potpredsjednik Vlade RS-a Omer Branković i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić nakon što su danas posjetiti ovaj vjerski objekt.

Zajednički su osudili posljednje napade na ovu, poznatu kao Jama džamiju u Banjoj Luci, na koju je u noći s 1./2.decembar, nepoznata osoba iz pištolja ispalila nekoliko hitaca, od kojih su tri oštetila zidove džamije, dok je pet metaka pogodilo ogradu ovog objekta. Ovaj slučaj izazvao je uznimerenje bošnjačkih građana, posebno u banjalučkom naselju Gornji Šeher.

Također, inspektori Policijske stanice 1 Banja Luka su 4. decembra lišili slobode S.R. (1983.) zbog osnova sumnje da je prethodnog dana polomio šest prozorskih stakala na objektu «Sofi-Mehmed-pašine džamije», u ulici Pere Slijepčevića u Banjoj Luci. Policija je nakon hapšenja saopćila da se radi o psihički nestabilnoj osobi i da se ova dva incidenta ne mogu povezati.

Entitetski potpredsjednik Osmanović upozorio je da Vlada RS-a mora omogućiti sigurnost svim građanima na području entiteta, te naglasio da su Gornji Šeher trebalo da posjete entitetski predsjednik i premijer Milan Jelić i Milorad Dodik kako bi svojim prisusutvom stvorili povjerenje kod povratnika.

Ocijenio je i da spomenuti incidenti najviše štete nanose institucijama RS-a.

Potpredsjednik Vlade RS-a Omer Branković založio se za stvaranje suživota, te pozvao sve građane da preventivno djeluju kako sličnih incidenata ne bi bilo.

“Među ljudima treba da se razvijaju dobri odnosi, suživot i mutietničnost“, naglasio je banjalučki muftija Čamdžić uz poruku da se treba da čuvaju svi vjerski objekti, a ne samo džamije kojih je na području Banje Luke u proteklom periodu srušeno 16, a do sada obnovljeno šest.