BiH
0

Osmančević: Neophodno dopuniti ustav RS-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević ocijenio je danas da je neophodno da se u RS-u radi na dopuni Ustava koji ima mnogo pravnih manjkavosti i nedorečenosti koje su dovele do trenutne situacije, a u kojoj postoje različiti stavovi ko treba da obavlja funkciju predsjednika do raspisivanja prijevremenih izbora.

On je kazao da se od Centralne izborne komisije BiH očekuje da danas saopći svoje obrazloženje u vezi s ovom situacijom u kojoj se nalazi RS, jer u Ustavu nije definirano ko će obavljati funkciju predsjednika nakon iznenadne smrti Milana Jelića.

Osmančević je, nakon posebne sjednice Vijeća naroda na kojoj nije postignuta saglasnost o vetu bošnjačkih delegata na odluku Skupštine da predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić obavlja neodložne poslove entitetskog predsjednika, kazao da je stav Bošnjaka da se iz ove komplicirane situacije moglo izaći da je postojalo malo dobre volje.

Istaknuo je da je trebalo obaviti konsultacije koje bi osigurale rješenja povoljnija za RS i funkcioniranje institucije entitetskog predsjednika.

Bošnjaci smatraju da u RS-u postoje dvojica potpredsjednika koji su mogli obavljati u postojećem vakuumu funkciju predsjednika, a da se odbijanjem tog prijedloga devalvira i dovodi u pitanje postojanje funckije potpredsjednika RS-a iz reda druga dva naroda.