BiH
0

Osmančević-Čađo: Sigurnosna situacija zadovoljavajuća

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Republike Srpske Dževad Osmančević i ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo ocijenili su danas da je sigurnosna situacija u tom bh. entitetu zadovoljavajuća.

Na sastanku u Banjoj Luci je razgovarano o svim bitnim pitanjima za građane koje razmatra Vijeće naroda, a posebno oko sigurnosti i zaštite povratnika, njihove imovine, kao i vjerskih objekata i zaštite prava i sloboda.

Predsjedavajući Osmančević je na pres-konferenciji kazao da je zaštita vitalnog nacionalnog interesa veoma bitna, te predstavlja nešto što treba nadograđivati i na čemu treba jačati ukupan demokratski sistem u RS-u i BiH u cjelini.

Istaknuo da je razgovarano i o nacionalnoj izbalansiranosti u policiji RS-a, uz ocjenu da postoje značajni napretci na tom planu.

Ministar Čađo je rekao da je za MUPRS-a profesionalizam i odgovornost ključni reper odnosa policajaca prema građanima, podsjetivši i da provode projekt "Rad policije u zajednici", koji je i po pitanjima koje tretira i Vijeće naroda RS-a, dao određene rezultate.

-Iako je projekat još u fazi realizacije, već sada imamo zaokruženu njegovu primjenu u više od polovine centara javne sigurnosti, rekao je Čađo.

Razgovarano je i o pitanjima sigurnosne zaštite rukovodstva Vijeća naroda RS-a, koji do sada nisu bili među čuvanim ličnostima, a Osmančević smatra da zbog digniteta te institucije to treba osigurati kroz zakonsku proceduru, ali bez velikih troškova za budžetske korisnike.