Sud BiH
0

Osman Šego priznao krivicu za ratni zločin u Bugojnu

Sarajevo-x.com
Optuženi Osam Šego (1966.) sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c) i f) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa članovima 29. i 180. stav 1. istog Zakona, počinjeno u periodu od 26. jula 1993. godine pa do kraja istog mjeseca 1993, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-e i Armije R BiH na području opštine Bugojno.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi Šego je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela za koje ga tereti izmijenjena optužnica Tužilaštva BiH od 23.05.2011. godine.

On je priznao da je, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-e i Armije R BiH, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, počinio, učestvovao i pomogao u učinjenju i pripremanju krivičnih djela ubistva, mučenja i prisiljavanja na prinudni rad.

U skladu sa sporazumom, tužilac je saglasan da Sud BiH, na osnovu sporazuma, optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Razlog za ovakav prijedlog kazne je saradnja optuženog Šego Osmana sa Tužilaštvom BiH.

Optuženi Šego se obavezao da će istinito i u cijelosti, otkriti sve što mu je poznato u vezi sa događajima koji su se desili na području opštine Bugojno, kao i o svim drugim pitanjima za koja Tužilaštvo BiH bude zainteresovano u odnosu na događaje u Bosni i Hercegovini ili drugdje u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i da će svjedočiti na glavnim pretresima - suđenjima pred Sudom BiH ili bilo kojim drugim Sudom za koji Tužilaštvo BiH odluči da je potrebno.

Optuženi će, nakon što sud prihvati sporazum, a prije određivanja kazne, lično dati svoju izjavu, kojom će pred žrtvama izraziti pokajanje za svoje sudjelovanje u počinjenom krivičnom djelu.

Sklapanjem sporazuma, optuženi se odriče prava na suđenje, te prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen vijeću Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.