BiH
3

Oslobođenje slavi 70. rođendan: Novina koja je odbila da umre

Klix.ba
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Bh. dnevna novina Oslobođenje obilježava 70. godišnjicu postojanja i rada. Novina je preživjela užase rata, izgubila vrijedne članove redakcije, ali nikada nije prestala izlaziti i informisati javnost o dešavanjima u BiH i svijetu.

Prvo izdanje Oslobođenja izašlo je 30. augusta 1943. u semberskom selu Donja Trnova. Na logu Oslobođenja bila je zvijezda petokraka, a u podnaslovu: Smrt fašizmu - sloboda narodu! Prvu ilustraciju Oslobođenje je dobilo u trećem broju u oktobru 1943., koji je štampan u Tuzli. Bio je to Titov lik, rad Ismeta Mujezinovića.

Oslobođenje postaje sarajevska novina 12. aprila 1945. godine kada je glavni grad BiH oslobođen u Drugom svjetskom ratu. Od tada ostaje vjeran ovome gradu i državi.

Novina rođena u ratu ponovo doživljava strahote rata. Dan nakon prvih pucnjeva u Sarajevu, 7. aprila 1992. godine, Oslobođenje je dijeljeno kao besplatan primjerak na čijoj naslovnici su dominirala tri udarna naslova: "Masovni zločin nad gradom", "Narod traži smjenu vlasti" i "Evropa priznala BiH".

Od tog dana, novinari Oslobođenja su bilježili sva dešavanja u ratnom Sarajevu. Novinari i radnici su ginuli (Kjašif Smajlović, Salko Honda, Zuhra Bešić), bili su ranjavani, zgrada u kojoj su radili je prvo gađana, da bi neboderi potom bili srušeni. Ali to ih nije zaustavilo.

Ova novina je u opsjednutnom gradu izlazila neprekidno i bila je svako jutro nada građanima Sarajeva da će sloboda uskoro doći. Jedini put u toku rata Oslobođenje se kao dvobroj pojavilo 14. i 15. maja 1992., jer je teškim projektilom oštećen štamparski stroj. Grafičari su ga uspjeli popraviti i taj dvobroj je dijeljen kao poklon.

U junu 1992. zapaljeni su, a u augustu srušeni neboderi Oslobođenja u kojima su stvarane neke od najtiražnijih novina u bivšoj Jugoslaviji (AS, Una, Svijet, Ven, Orbis, Arka, Male novine, Vesela sveska...). No i tada su nastavili s radom. Promijenili su pet lokacija u gradu i radili u prostorima bez struje, grijanja i vode u dežurama od po sedam dana.

Planetarno poznatim Oslobođenje je postalo 5. aprila 1993., na prvu godišnjicu početka agresije, kada su u 41 novini na svijetu, u akciji pokrenutoj uz pomoć Reportera bez granica (RSF) i Svjetske novinske mreže World Media, na lokalne jezike prevedeni tekstovi iz ovog lista i štampani kao dodatak. Slična akcija organizirana je 16. septembra 1993. Tada je na svim kontinentima širom svijeta Oslobođenje osvanulo u nevjerovatnom tiražu od 21.800.000 primjeraka na više od 40 jezika.

Nekoliko godina nakon rata vratili su se u svoje prostorije u Nedžarićima. Od nastanka do danas dobili su preko 20 nagrada priznatih bh. i svjetskih institucija.