BiH
1

Oslobođeni optuženi u predmetu Milan Perić i drugi, žrtve razočarane

Anadolija
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je danas prvostepenu presudu u slučaju "Milan Perić i drugi", te tako oslobodilo optužene.

Prvostepenom presudom optuženi Milan Perić, Spasoje Doder, Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina su oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH, a drugostepena presuda Apelacionog vijeća danas je potvrdila prvostepenu presudu.

Kako je u izjavi za novinare potvrdio advokat Radivoje Lazarević, branilac četvrtooptuženog Aleksandra Cerovine, Apelaciono vijeće donijelo je oslobađajuću presudu za sve optužene.

"Nakon tri, četiri godine postupka za četiri optužena, a u vezi sa događajima iz Kalinovika, ponovo je donesena oslobađajuća presuda protiv svih optuženih. Imamo činjenicu da su dva vijeća provjeravala navode iz optužnice i danas je taj postupak završen donošenjem oslobađaujće presude za četiri optužena. Tužilaštvo i odbrana su iznijeli svoje dokaze i Vijeće je nakon izvođenja istih zaključilo da nema elemenata zločina protiv čovječnosti, koji su stavljeni na teret optuženima", istakao je Lazarević, javlja reporter AA.

Žrtve koje su prisustvovale čitanju presude bili su vidno uznemireni. Razočarani su napustili Sud BiH nakon čitanja optužnice.

Elvir Čusto, koji je za vrijeme događaja imao 15 godina, kazao je kako je i sam bio žrtva hapšenja. Pričao je kako su ga Aleksandar Cerovina i Predrag Terzić tukli, a njegovog brata od 16 godina odveli su majci iz naručja.

"To je bilo trganje, jedan je teglio mog brata, a drugi majku, i na kraju su ih uspjeli razdvojiti. I sad da se oslobode, ne znam šta da kažem. Izgubio sam nadu u sve. Ovo je jako sramna odluka ovog suda. To znači da čovjek može uraditi bilo šta, a na kraju se oslobodi", istakao je Čusto.

Predsjednik Udruženja "Istina 92" Kemal Pervan izjavio je kako nema komentara na presudu, jer ona za njega predstavlja nagradu za počinioce zločina.

"Ovo je loša poruka Suda BiH za buduće generacije, da mogu protjerivati određenu grupu naroda sa jednog na drugo područje, a da neće biti kažnjeni. Ako ovako sud nastavi, ovim tempom, mislim da ne treba da postoji i da ga treba zatvoriti. Uopšte ne obavlja svoju funkciju, ne uvažava žrtve, više je na strani onih koji su počinili zločin. Mislim da je ovo žalostan proces koji se desio i koji se dešava", poručio je Pervan, prenio je novinar AA.