BiH
1

Osjetljive osobe trebaju izbjegavati Vilsonovo šetalište u sezoni cvjetanja lipa

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području Kantona Sarajevo registrirane su 593 biljne vrste, od čega je 149 s alergenim svojstvima, pokazao je polenski kalendar koji je izradio Centar za ekologiju i prirodne resurse ''Akademik Sulejman Redžić'' Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za područje Kantona Sarajevo.

Od 149 alergenih vrsta 36 posto pripada kategoriji biljaka koje proizvode jak alergeni polen te umjereni alergeni polen. Biljke koje proizvode slabo alergen polen čine 28 posto od ukupnog broja alergenih biljaka.

Iz Centra savjetuju da osobe alergične na polen trebaju nositi masku prilikom izlaska iz kuće, preporučuju pranje kose svaku večer, jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose.

Ističu da je najveća koncentracija polena tokom jutarnjih sati te sunčanih i vjetrovitih dana.

Savjetuju izbjegavanje svježe pokošene trave, a za odlazak u prirodu preporučuju dane nakon kiše jer je koncentracija polena najniža u zraku. Također, ne preporučuju sušenje odjeće na otvorenom za vrijeme visokih koncentracija polena.

Osjetljive osobe treba da izbjegavaju kretanje Vilsonovim šetalištem u sezoni cvjetanja lipa.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj na prezentaciji polenskog kalendara je kazao da je neophodno koristiti polenski kalendar jer je njegova svrha predviđanje početka polinacije, njenog trajanja s odstupanjem +/- 15 dana, što ovisi od meteoroloških uvjeta područja.

Projekt ''Polenski kalendar Kantona Sarajevo'' odobrilo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a. Vrijednost Projekta je oko 24.000 KM, od čega je Ministarstvo odobrilo oko 20.000 KM, a ostatak je osigurao Centar.