Berko Zečević
0

"Osjećao sam se kao roba"

Sarajevo-x.com
Berko Zečević
Berko Zečević
Berko Zečević se nije odazvao pozivu Haškog suda jer je smatrao da je to jedini način da "zaštiti svoj integritet kao ličnosti i svoje zdravstveno stanje".

Sarajevski profesor Berko Zečević i vještak balističke struke, uhapšen je 11. februara po nalogu Haškog tribunala, koji je protiv njega podigao optužnicu jer je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću.

BIRN - Justice Report objavljuje pismo pod nazivom "Razlozi zbog kojih ne želim da više svjedočim na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)", koje je Zečević Haškom tribunalu dostavio 28. januara.

Zečević ističe da je od 1996. pa do 2010. godine obavio više desetina razgovora sa istražiteljima i tužiocima, te da je "pružao svoje tehničke usluge" jer izuzetno cijeni ono što Sud i Tužilaštvo rade.

"Moje iskustvo sa tužiteljstvom nije povoljno, puno je neugodnih situacija, često sam se osjećao ponižen, dogovori nisu poštivani, jednostavno nisam se osjećao kao ličnost, već roba", navodi Zečević u svom pismu.

On ističe da je nakon svjedočenja u slučaju Dragomira Miloševića (bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske koji je osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina u Sarajevu), saopštio Tužilaštvu da više "ne računa na njegovu saradnju u svjedočenju", te da je nakon toga bio izložen pritiscima.

"U slučaju Karadžić, također sam više desetina puta saopštio da neću svjedočiti ni pod kojim uvjetima. Nažalost, oni su ponovili svoj uobičajeni sistem pritisaka na svjedoke, prijetnje da će izdati obavezujući nalog...", pojašnjava Zečević u pismu, dodajući da mu nije jasno zbog čega Sudsko vijeće ne može iskoristiti nalaze koje je ranije uradio vezane za granatiranje Sarajeva.

Zečević također ističe da je "svjedočenje za Tužilaštvo" ostavilo posljednice i na njegov lični život, te karijeru profesora i istraživača iz oblasti odbrambenih nauka.

"Svi moji prijatelji i kolege iz Srbije, entiteta 'Republika Srpska' i Republike Hrvatske ne smiju sa mnom da kontaktiraju. Kako stručnjaka iz moje oblasti nema u BiH, imam problema pri napredovanju u akademska zvanja, pri definiranju recenzenata za moje naučne radove i knjige. Prilikom mog zadnjeg izbora u više zvanje, niko od nastavnika sa Fakulteta nije htio ili nije smio da bude u Komisiji za izbor. Do sada nisam nijednom osigurao finansiranje nijednog mog projekta od strane državnih organa u BiH", stoji u pismu.

Na kraju je Zečević istakao da nakon operacije kičme ne smije dugo sjediti i stajati, te je da je ponudio Sudu alternativu - da svjedoči dva puta po 90 minuta. Kako navodi u pismu, njegov prijedlog nije prihvaćen, te je donio odluku da se neće odazvati pozivu Suda jer "jedino na taj način mogu zaštititi svoj integritet kao ličnosti i svoje zdravstveno stanje".

"Četiri godine sam bio zatvorenik po volji onih koji su imali silu i ubijali su moje sugrađane, sada imam pravo da svjestan i dobrovoljno donesem odluku koja me vodi u zatvor, ali sada znam zbog čega ću biti osuđen na kaznu", zaključio je na kraju pisma Zečević.