BiH
0

Osim ratnih zločinaca od pomilovanja izuzeti i trgovci ljudima

FENA
Poslanica Demokratske narodne zajednice (DNZ) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Hafeza Sabljaković izdjelovala je amandmanom podnesenim na tekst Prijedloga federalnog zakona o pomilovanju da pomilovanje u Federaciji ne može biti izrečeno osuđenicima koji su odgovorni za trgovinu ljudima.

Time je proširen obim krivičnih djela čiji su počinioci prema tekstu prijedloga ovog zakona izuzeti od institucije pomilovanja u Federaciji. Naime do amandmana Hafeze Sabljaković u tekstu je stajalo da od pomilovanja mogu biti izuzeti jedino počinioci ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Prijedlog zakona o pomilovanju u Federaciji BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA), prihvaćen je većinom glasova zajedno s naknadnim amandmanom poslanice Sabljaković na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić kazao je novinarima da je ova stranka glasala protiv jer predloženi tekst ne izuzima od pomilovanja i serijske ubice, silovatelje te narkodilere.

U prihvaćenom tekstu stoji da pomilovanje osuđenicima u Federaciji može u određenim slučajevima izreći samo predsjednik Federacije u saglasnost oba potpredsjednika i to samo osuđenicima kojima je suđeno u sudovima u Federaciji.

Da bi ovaj zakon postao operativan mora ga odobriti i Dom naroda Federalnog parlamenta.