Charles English u Srebrenici
0

"Osigurat ćemo da pravdi budu privedeni počinioci genocida"

FENA
Charles English
Charles English
Američki ambasador u BiH Charles English je danas prilikom razgovora s majkama Srebrenice naglasio da američki narod razumije ono što se u Srebrenici dogodilo jula 1995. godine i da duboko saosjeća sa žrtvama genocida.

"Sigurno se niko ne suočava s većim problemima i s dubljom tugom od majki Srebrenice koje su izgubile svoje najdraže, od kojih su mnogi ovdje ukopani. Mi imamo posebnu obavezu da se susrećemo s majkama koje su izgubile svoje najdraže. Činimo sve da bismo olakšali patnju ovih žena", rekao je ambasador English.

Nakon razgovora s predstavnicima udruženja koja okupljaju majke Srebrenice, američki ambasador je izjavio:

"Sjedinjene Američke Države zaista i osjećaju i imaju dubok interes za Srebrenicu. Imamo razloga da želimo osigurati da pred lice pravde budu izvedeni oni koji su počinili ovaj strašni zločin i ovaj genocid. Također smo duboko zainteresirani za Srebrenicu, ne zbog toga što želimo utješiti one koji su izgubili svoje najmilije, već zato što želimo osigurati da se nešto ovako nigdje i nikada više ne ponovi. Želimo također da pomognemo ljudima da u Srebrenici da žive bolje."

Majke Srebrenice zahtijevaju od američkog ambasadora da 11. jula, na dan komemoracije, ovaj skup ne obezbijeđuju oni koji su na spisku osumnjičenih za zločin i genocid, te da se 12. jula, kada se obilježava godišnjica stradanja Srba, ne dozvoli da ulicama Srebrenice šetaju osobe iz Srbije koje nose ratnu ikonografiju.