BiH
0

Osigurano 900.000 KM za obnovu Vijećnice

FENA
Kanton Sarajevo, Gradska uprava Sarajeva i Općina Stari Grad osigurale su 900.000 KM za izradu projektne dokumentacije za obnovu i rekonstrukciju sarajevske Vijećnice.

Predstavnici ovih struktura vlasti potpisali su danas Protokol o udruživanju ovih sredstava. Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo izdvojili su po 400.000 KM, a Općina Stari Gad 100.000 KM.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac izjavila je kako je potpisanim Protokolom Grad Sarajevo preuzeo koordinaciju projekta izrade projektne dokumentacije za kompletnu obnovu Vijećnice.

Međunarodni tender za izbor ponuđača za pristupanje izradi projektne dokumentacije je raspisan, a odabir najboljeg ponuđača od pet koji su ušli u uži izbor bit će obavljen u augustu.

Premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić ističe kako ovaj protokol pokazuje ozbiljnu namjeru KS, Grada i Općine Stari Grad da se ovaj značajan objekat što prije ponovno stavi u funkciju.

Izrada projektno-trehničke dokumentacije, kako je naveo, omogućit će dalji angažman na prikupljanju sredstava za konačnu obnovu Vijećnice kako u BiH tako i u svijetu, te kandidiranje za predpristupne fondove EU.

Kada je riječ o lobiranju za prikupljanje sredstava za obnovu, gradonačelnica Borovac je navela da u austrijskoj vladi postoji značajna podrška, ali se traži izrada fisibility studije kako bi se utvrdio tačan iznos sredstava za obnovu.

Dosad je u obnovu Vijećnice utrošeno više od tri miliona eura, a najviše sredstva su osigirali vlada Austrije i Evropska komisija.

Na značaj obnove Vijećnice za grad Sarajevo i općinu Stari Grad ukazao je i načelnik ove općine Mustafa Resić, koji je ocijenio kako je danas potpisani Protokol najozbiljniji pristup rješavanju pitanja obnove ovog objekta.