BiH
33

Osigurano 171.665 KM za poboljšanje rada odgojno-obrazovnih ustanova

Klix.ba
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz budžeta Federacije BiH za 2012. godinu osiguralo je sredstva u iznosu od 171.665 KM u svrhu realizacije pet prioritenih projekata na području Kantona Sarajevo, koji se odnose na poboljšanje uvjeta rada odgojno-obrazovnih ustanova.

To je danas u Sarajevu potvrdio federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, koji je tim povodom s ministrom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Fahrudinom Oručevićem potpisao Ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalih projekata iz oblasti predškoskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

"Radi se o prioritenim projektima, jer nismo željeli raditi kao prethodnih godina da Federalno ministartvo na osnovu nekih aplikacija određuje samo neke prioritete. Ovaj put smo odlučili da kantonalna ministarstva koja objektivno znaju kakvo je stanje i šta su potrebe na području kantona delegiraju te prioritete", naglasio je Mašić.

Tako je u skladu s prioritetima kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Javna ustanova "Djeca Sarajeva" Sarajevo dobila po 35.000 KM za sanaciju Vrtića "Kekec" i rekonstrukciju obdaništa u naselju Lužani.

Osnovna muzička škola "Mladen Pozajić", Srednja muzička škola Sarajevo i Muzička akademija u Sarajevu 35.000 KM za rekonstrukciju zajedničke kontejnerske plinske kotlovnice.Među korisnicima ovih sredstava su i Srednjoškolski centar Hadžići, kojem je osigurano 33.000 KM za sanaciju mokrih čvorova, dok je projekat Gimnazije Obala Sarajevo za zamjenu fasadne stolarije na zgradi škole dobio 33.665 KM.

Ministar Oručević istakao je da ovi projekti pokazuju kako se i na koji način u BiH mogu objediniti sredstva onakva kakva jesu da bi pomogli izgradnji institucija, koje su od životnog značaja ne samo za našu djecu, već i za državu.

"Budžet kantonalnog ministarstva nije toliki da bi mogao odgovoriti na sve zahtjeve ovih institucija, zbog čega se zahvaljujem ministru Mašiću na razumijevanju i podršci, a time nam je veliki teret skinuo s leđa", kaže Oručević.

Prošle godine za ovu istu namjenu Federalno ministartvo obrazovanja i nauke imalo je 400.000 KM, dok smo se, kaže Mašić, u ovoj godini izborili da se ta sredstva povećaju na milion KM, te ćemo na području osam kantona potpisati iste ovakve ugovore za 29 odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH.

Ovom prilikom naglasio je činjenicu da je stopa ulaganja u obrazovanje kod nas veoma niska i "to se mora mijenjati, jer je za svaku državu najbolje da ulaže tamo gdje će se vrijednosti vratiti, a to jeste obrazovanje".

"Upravo je ta oblast naše strateško djelovanje, ali i istovremeno obaveza da zajedno radimo na stvaranju što kvalitetnijih uvjeta", zaključio je Mašić.